sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Sunnuntain täydellinen ja oloakin keventävä punajuurikeitto

Perjantain ja lauantain mielettömien herkuttelujen jälkeen teki mieli jo melkoisesti palata arkeen, liikunnan ja keveämpien mutta silti herkullisten ruokien pariin. Jotta mä voin nautiskella ilman huolta silloin kun sen aika on vaati se arjelta jonkinlaista ruotua syömisien suhteen sekä tottakai sitä että lenkkipolulla laittaa hieman töppöstä toisen eteen. Rakkaus ruokaan vaatii myös siis rakkautta liikuntaan ja terveelliseen ruokavalioon jotta homma pysyy hanskassa ja syöpöttelijä jossain kunnossa. 

Terveellisen ruoankaan ei suinkaan tarvitse olla ankeaa tai joku liemi missä kaksi hernettä etsii toisiaan. Keittoja on tullut aiemminkin täällä hehkutettua mutta ne vaan on niin loistavia. Hyvän makusia sekä täyteläisiä olematta turhan raskaita ja kaloripitoisia. Keitoilla saa vatsan täyteen helposti. Talvella keitot hakkaa salaatit ihan 100-0 kun taas kesällä ehkä toisinpäin. Rakastan myös erilaisia salaatteja. Tänään pirtsakan ja lumisen, siis liukkaan metsälenkin jälkeen keitto paahdetuista punajuurista ja juuripersiljasta höystettynä piparjuurituorejuustolla kuulosti taivaalliselta ja sitähän se olikin.


Joskus ruokaa laittaessa tulee kohta jossa se keskeneräinen ruoka näyttää jo siltä että tekisi mieli lopettaa keittäminen kesken ja syödä nyt heti. Niin kävi tänäänkin kun otin uunista pois punajuuret ja juuripersiljat jotka olivat paahtuneet siellä onnellisesti hunajan, suolan ja parin valkosipulinkynnen kanssa. Kuvasta se kauneus ei edes välity niin voimakkasti miltä se näytti, tuoksusta puhumattakaan.

Tein tämän päivän keittoon myös muutaman punajuuri- ja juuripersiljalastun koristeeksi sekä hampaille hieman homma tuomaan. Vuolin kuorijalla lastuja ja marinoin ne balsamicossa pienen suolan kanssa ja laitoin valmiiseen annokseen. Auringonkukansiemeniä ripottelen keittoihin usein ja erityisesti nyt kun apukokki niistää sekä köhii enkä mä halua tulla kipeäksi joulunalla jotta saan kaikki jouluvalmistelut tehtyä ajallaan. 

Onko Nälkä blogin Chef Jones ja oma harvinainen arpaonneni ilahdutti meitä taanoin pienellä kirjalla jossa on ihania suklaakonvehtien ohjeita ja joulun kahvipöydässä voisikin olla nyt sitten Kontulan pienen keittiön omat konvehdit. Makujakin pyöriteltiin jo hieman mielessä tänään lenkillä...timjamia, pistaasia, ja sitruunaa sekä olutta, puolukkaa ja tummaasuklaata ?


Ei valmis keittokaan paljoa kauneudessaan hävinnyt esivalmisteluille. Punajuurikeiton väri on aina hämmentävän kaunis ja piristävä. Punajuuria myös onneksi jäi vielä monenmonta eli niillä herkutellaan tulevallakin viikolla. Mitähän kivaa sitä keksisi. Perus punajuuren kaverit vuohenjuusto tai sinihomejuusto on kyllä sen verran herkkua että ehkä niillä mennään tai sitten leivotaan jotain kivaa.


Keitto paahdetuista punajuurista, juuripersiljasta ja piparjuuresta

2 annosta

- 4 isohkoa punajuurta
- 1 juuripersilja
- 1 tl hunajaa
- 2 valkosipulin kynttä
- oliiviöljyä
- 1/2 sipuli
- n 5 dl kanalientä
- omenaviinietikkaa
- n 3 rkl piparjuurituorejuustoa + hieman tarjoiluun
- suolaa ja mustapippuria

1. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Huuhdo ja pilko punajuuret sekä juuripersilja ja laita uuni vuokaan. Lorauta joukkoon hieman oliiviöljyä, ripaus suolaa ja mustapippuria sekä nökäre hunajaa. Lisää vielä valkosipulin kynnet. Punajuuret paahdoin ihan kuorineen, juuripersiljan kuorin mutta kaipa senkin olisi kuorineen voinut käyttää. Samoin valkosipulit kokonaisena vaan kyytiin. Paahda juureksia kunnes ne ovat selkeästi paahtuneita ja pehmenneitä. Omani paistoin kiertoilmalla joten aikaa ei mennyt juurikaan. 

2. Pilko sipuli. Lorauta kattilaan hieman oliiviöljyä ja lisää pilkotut sipulit. Kuullotele sipuleita hetki ja lisää pehmetä juurekset. Lisää kanaliemi, aluksi hieman vähemmän ja tarvittaessa soseutettaessa hieman lisää.  Lisää pieni loraus omenaviinietikkaa. Keittele hetki, lisää tuorejuusto ja soseuta keitto. Lisää tarvittaessa kanalientä.

3. Maista ja mausta suolalla sekä pippurilla. Lisää tuorejuustoa jos haluat tai ehkä vielä loraus omppuetikkaa. Tarjoile tuorejuusto nökäreen kera.

2 kommenttia:

  1. Kuullostaa aivan ihanalta! Etenkin tuo piparjuuri- ja tuorejuustolisä kruunaavat kokonaisuuden. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli kyllä hyvä keitto. Punajuuri on muutenkin yks mun suosikki niin sitä on kiva varioida :)

      Poista

Skriivaathan mielipiteesi ...