perjantai 1. marraskuuta 2013

Pieni leipomo Kontulassa

Tänään on ollut pieni keittiö kovalla koetuksella, cheffistä puhumattakaan. Apukokkikin hoiti oman osuutensa, noin puolessa minuutissa. MUlla on mennyt noin puoli päivää. Se kumosi yhden kakkupohjan pelliltä jäähtymään. Mutta kiitos siitä kuitenkin, oli iso apu ;D Täytekakkua on väännetty huomisille isoisän 85 vuotispäiville sellaista tahtia että. Lopputuloksesta en uskalla sanoa vielä mitään, jännitän niin kauan kunnes kakusta on ensimmäinen pala huomenna leikattu ja kakku on vielä kasassa. Eikä se ole liian kuiva, liian makea, liian ei makea ja kuorrutukset ja muut pursotukset on sellaiset kuin piti. Jännitettävää siis riittää. Vieraita on noin 25 eli hieman isompi kakku on tulossa. Ou nou !

Kakku on mielenkiintoinen kooste kaikesta mitä mieleen juolahtaa. On tavallista pohjaa, on suklaapohjaa ja täytteenä tuoreluumuhilloa sekä kermavaahto-turkkilainenjugurttiseosta säväytettynä sitruunankuorella. Päälle tulee suklaakuorrutus ja reunoille kermavaahtopursotukset sekä koristeeksi marsipaaniruusuja. 

Ruusut ostin kyllä valmiina. Joskus ammattikouluaikoina tuli noita ruusujakin harjoiteltua mutta muistini mukaan omani olivat ruusuista kaukana joten jätin se ruljanssin väliin. Mun äidillä on tosin melko onnistunut marsipaanipossu vielä tänäkin päivänä koristamassa jääkaappia. Sen tekemisessä onnistuin silloin ja olisin varmaan onnistunut nytkin mutta ei ehkä isoisän synttärikakkuun possua kuitenkaan.


Tuoreluumuhillo kakuntäytteeksi ja miksei muutenkin

Hillo riittää tällä ohjeella noin 12 hlö kakkuun

- 500 tuoreita luumuja
- 1 1/2 dl ruokosokeria
- 1/2 dl vettä
- 1/2 dl tawny portviiniä
- 1 kanelitanko
- 1/2 sitruunan mehu
- 125g/1 1/2 dl hillosokeria

1. Mittaa sokeri, vesi, portviini ja kanelitanko kattilaan. Keitä noin 10 min kunnes seos on siirappimaista. Poista luumuista kivet.

2. Poista kanelitanko kattilasta. Lisää luumut ja sitruunanmehu ja keitä n 10 minuttia.

3. Ota puolet luumuista astiaan jäähtymään, kakun täytteeksi. Lisää hillosokeri loppuosaan ja keitä vielä noin 15 minuuttia. Soseuta hillo slikeäksi. Anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.

Tämä ohje on Glorian ruoka&viinistä. Olen tehnyt sitä portviinillä sekä nyt tähän tulevaan kakkuun tein tämän Maraschinolla. Molemmat versiot ovat olleet hyviä. Eli kokeilla kannattaa tämänkin varioimista. Joulun lähestyessä tähän voisi mielestäni lisätä myös kardemummaa, se menee luumun kanssa loistavasti yksiin mutta nyt ei vielä ollut sen lisäämisen aika. Ei tästä joulukakkua kuitenkaan ole tulossa.

Ja ei ne leipomiset tähän kakkuun suinkaan lopu. Sisko tulee vielä illalla apuun ja Kontulan pieni keittiö muuttuu Kontulan pieneksi pullatehtaaksi.

Leipomisvinkkejä muuten kannattaa kurkkia vaikka Tyrniä ja Tyrskyjä blogista. Ihan olen vaan muutaman kerran sen kaiki kakkuohjeet plärännyt läpi ja koostanut sieltä mieleeni kaikenlaisia vinkkejä ja ideoita. Ihan yhdellä ohjeellahan en vaan koskaan voi tehdä mitään, mulla kun on joku ihme pakko tehdä elämästäni mahdollisimman monimutkaista ja stressaavaa :D

6 kommenttia:

  1. Herkullisen kuulloinen hillo, etenkin portviini on kiehtova lisä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Portviini on mun suurta herkkua ja se kyllä teki tosta hillosta todella hyvää. Niin ja se tuoksu mikä tuli keitellessä :)

      Poista
  2. Ihan varmasti lopputulos on ärimmäisen hyvä ja herkullinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se :) Ja kakku saatiin esillekkin asti, mitään kummempia ei tapahtunut. Vähän oli kyllä jännitystä matkasta ja vaarallisia tilanteitakin :D

      Poista
  3. Oih luumuja! Mulla on luumukausi meneillään ja tekis mieli laittaa niitä vaan joka paikkaan! :-D Nam!

    VastaaPoista

Skriivaathan mielipiteesi ...