maanantai 7. lokakuuta 2013

Ympäristöystävällisempää kalaa

Lupasin viime postauksessa kertoa mitä syntyy kun kauppareissulta mukaan tarttuu vain porkkana, punajuuri sekä silakkaa. Myönnettäköön että täällä himassakaan ruokavarastot eivät olleet ihan tyhjät ja joitain muitakin raaka-aineita käytin mutta kaupassa pyöriessäni en vielä tiennyt minkälainen lounas näistä syntyy. Kunhan teki mieli kyseisiä juttuja ja nehän sitten ostin. Matkalla himaan tietysti tuli mieleen että olisikohan vaikka sitruuna ollut hyvä ostos tai ehkä edes kermaviiliä kastikkeeksi? Kenties tuorejuusto silakoiden täytteeksi ? Kaikenlaista siis tavallaan "unohtui"ostaa.

Sillä oli mentävä mitä oli kauppakassissa. Porkkanasta ja punajuuresta tuli tottakai mun suurta herkkua; uunijureksia. Balsamicoa, rosmariinia, suolaa sekä oliiviöljyä ja uuniin reiluksi puoleksi tunniksi. Kyllä on hyvää !

Silakat sen sijaan tuottivat vähän päänvaivaa. En halunnut paistaa niitä pannulla käryn takia. Mitään täytettä niihin en ostanut vaikka silakkarullat olisivat olleet ihan kiva juttu. Kurkistus ruokakaappiin siis. Sipulia, omenaa ja juustoa löytyi, ei juuri muuta. Niistäpä syntyikin ihana omena-sipulitäyte ripauksella tilliä ja päälle vielä juustoviipale. Ruoka maistui lämpöisenä mutta myöhemmin totesin myös että silakat olivat aivan super herkullisia kylminä. Kannattaa tehdä siis hieman runsaampi satsi ja napostella myöhemmin.

Silakkaa kannattaa suosia ruokapöydässä muiden kalojen kuten esim sen suositun lohen ja kirjolohen sijaan. Mitä useampi meistä vaihtaa nämä kyseenalaiset ja turmion partaalla olevat kala-lajit näihin herkullisiin kestävääkehitystä tukeviin kaloihin sitä todennäköisemmin me yhdessä saadaan pelastettua monta lajia tuholta. Mitä enemmän me kiinnitämme asiaan huomiota sitä enemmän myös kauppias tai ravintoloitsia joutuu miettimään kannattaako hänen myydä ympäristöystävällistä kalaa vai jatkaa ympäristön ja kalakantojen tuhoamista. Me voimme vaikuttaa. Silakka ostoksille siis !

Silakka ei tietysti ole ainut suosittava kala. 

Vaihtoehtoja löytyy kuten ; ahven, hauki, kuha, kampela ( ei kuitenkaan piikki ja punakampela ), muikku, sisäveden siika, sei, luomu merkitty kasvatteu lohi sekä muutama muukin mutta nämä nyt mainitakseni sellaisiksi loistaviksi arki- ja juhlaruokaankin tapuviksi hyviksi kaloiksi.

Ehdottomat nou nout ovatkin sitten osa tonnikaloista, trooppiset katkaravut, Itämeren villilohi, taimen, Pohjanmeren turska, sampi, ankeria, kirjolohi jos se on kasvatettua Turkkilaista tai Chileläistä ja pohjatroolaatut punakampela sekä piikkikampela. Näitäkin on muita mutta tässä suurin osa.

Näiden kahden väliin mahtuu sitten litania sellaisia kaloja joiden syömistä kannattaa harkita ja vähentää. Näitä ovat mm kylmien vesien katkaravut, hummeri, alaskan seiti, kampasimpukka, kasvatettu Norjalainen lohi, kirjolohi, merialueiden villi tai kasvatettu siika,  sardiini, kasvatettu taimen ja nieriä.

Syökää siis kalaa mutta miettikää mitä kalaa siihen ruokapöytään päätyy.

Ja sitten ne mun omena-sipulitäytteiset silakat...


Omenaiset silakat uunissa

- silakkaa
- omenaa pienenä kuutiona
- sipulia pienenä kuutiona
- suolaa
- tilliä
- mitä vaan juustoa

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuullota sipulit pannulla ja lisää joukkoon omenakuutiot.

2. Asettele puolet silakkafileistä pellille nahkapuoli alaspäin ja rouhaise päälle suolaa. Lisää tilli sekä omena-sipuliseos. Lisää vielä viipale juustoa tai nökäre tuorejuustoa ja asettele toinen silakkafile päälle.

3 Paista silakoita esilämmitetyssä uunissa noin 10 minuutta.4 kommenttia:

 1. Tuoreen kotimaisen kalan tarjonnan soisi lisääntyvän kaupoissa. Monesti on ikävä huomata, että lähes kaikki tarjolla oleva kala on joko turhan vanhaa tai tulee kaukaa.
  Reissatessa kannattaa muuten lukea sikäläisen maan WWF:n kalaopasta, esim. Ranskan ja Sveitsin oppaat poikkeavat kotimaisista. Isoin syy eroihin lienee se, että kalatarjonta vaihtelee maittain ja maan sisällä tarkemmin eritellä esim. sen, miten pyydystettynä jokin kala on OK ja miten taas ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se tarjonta lisääntyy jo me vaaditaan sitä. Kerrotaan kauppiaalle mitä haluamme ostaa ja jätetään ne huonot vaihtoehdot tiskiin :)

   Aika jännä tuo että se kalaopas vaihtelee...ymmärrän tottakai että se vaihtelee koska on eri kaloja eri maissa mutta ei sen pitäisi voida vaihdella ainakaan noiden ehdottomien ei lajien kanssa. Kyllähän niiden pitäisi olla ei missä vaan. Tonnikalat, hait, muutamat kampelat jne, ei kai ne muutu sen paremmiksi valinnoiksi syö niitä missä tahansa. Mielenkiintoista, pitääpä tutkia asiaa mutta kummalta se tuntuu.

   Poista
 2. Tää oli tosi hyvä. Mä just jokin aika sitten luin kalojen "tehokasvattamoista" jne ja tuli kyl ikävä fiilis. Kaikki pitää tehdä ahneudella :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tossa tuli vähän aikaa sitten yksi dokkarikin mm noiden katkarapujen kasvatuskesta. Ne saadaan lisääntymään tehokkaammin kun naaraalta poistetaan toinen silmä, se vaikuttaa sitten jotenkin hormoonihommiin ja ne lisääntyy tiheämmin. Se silmähän sitten poistetaan vaan ihan napsasemalla sormelle :( Samoin tonnikalaa keinokasvatettaan ruiskuttamalla jonkun toisen kalan ( en muista minkä ) poikaseen jotenkin tonnikalan jotain geeniä ja isona siitä sitten kasvaa tonnikala. Aika hurjaa sekin.

   Ahneus on kyllä aika vallalla tässä maailmassa ja hauskinta varsinkin tässä ruokatuotanto hommassa että sitä menee sitten roskiin suoraan tai meidän kuluttajien kautta ihan kamalat määrät. Toisaalla nähdään nälkää vaikka oikeasti tää ruokamärää mitä tuotetaan riittäisi kyllä kaikille ja varmaan ylikin.

   Ja noiden kalojenkin suhteen, mitäs sitten kun ne tosiaan ylikalastuksen takia tuolta merestä loppuu, ei se mikään pohjaton kaivo ole kuitenkaan :/

   Poista

Skriivaathan mielipiteesi ...