lauantai 23. elokuuta 2014

Suut mustikkaan

Huulet ja kieli sinisiksi, mustikoilla tottakai. Mukaan vielä mintun ja limen raikkautta sekä pehmeyttä kermavaahdosta ja tuorejuustosta. Täydellinen piirakka on siinä. Helppokin vielä. Varsinkin jos Kallion pienen keittiön tavoin oikaisee ja ostaa valmiin kaurapohjan.

Mä olen jo ehtinyt miettiä monta muutakin variaatiota tästä. Luumuja, omenaa, puolukkaa sekä kookosta ja vaikka mitä. Kun löytää näin helpon ja herkullisen ohjeen on sitä pakko varioida, ihan pakko. Piirakat ei ole mikään mun suuri rakkaus mutta tämä on erilaisuudessaan juuri mulle sopiva. Mehevä, ehkä enemmän torttu kuin piirakka. Mustikoita sen sijaan rakastan ! Niitä meneekin ihan päivittäin aamu-tai iltapalana rahkan ja jugun seassa. Mustaherukka on toinen, niitä on aina pakko olla kaapissa.


Mintun ja limen raikastama mustikkaiirakka

Pohja:

- Paketti kauramurotaikinaa
- Puntti minttua, n 2 dl hienonnettua minttua

1. Sulata taikina ja hienonna minttu. Sekoita hiennonnettu minttu taikinan joukkoon ja taputtele taikina piirakkavuokaan. 

2. Paista pohjaa ohjeen mukaisesti ja anna sen jäähtyä hyvin.

Täyte:

-  200 g mautamatonta tuorejuustoa, esim Philadelphia
- 2 dl kuohu-tai vispikermaa
- 3/4 dl sokeria 
- 1tl vaniljasokeria 
- limen mehu

Pinnalle : 

- 400g mustikoita 
- 3/4 dl sokeria 
- 1,5 rkl perunajauhoja
- raastettu limenkuori 

Koristeluun:

- Mintun lehtiä
- Raastettua limenkuorta


1. Keitä ensin pinnalle tuleva kiisseli. Kuumenna jäisiä mustikoita kattilassa pienellä lämmöllä ja lisää keskenään sekoitettu perunajauho ja sokeri kun mustikoista on irronut nestettä kattilaan.

2. Kuumenna sekoittaen kunnes seos sakenee ja pulpahtaa kerran.

3. Jäähdytä kiisseli.

4. Raasta limenkuori jäähtyneen kiisselin sekaan

5. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon sokerit, tuorejuusto sekä limen mehu. Lusikoi täyte jäähtyneen pohjan päälle.

6. Lusikoi paksu kiisseli kerma-juustotäytteen päälle ja anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai vaikka seuraavaan päivään.

7. Koristele piirakka mintunlehdillä ja raastetulla limekuorella.

Nauti !




Piirakka keräsi kahvipöydässä aika kovan suosion, kannattaa siis kokeilla. Pohjankin voi joku reipas tehdä itse tai se syntyy vaikka Mariannekekseistä kuten Nasun kehdossa josta bongasin alkuperäisen reseptin jota sitten hieman tuunailin. Kiitos sinne vaan kivasta ohjeesta

4 kommenttia:

Skriivaathan mielipiteesi ...