maanantai 17. helmikuuta 2014

Omppu, hirvi sekä timjami

Muutama viikko sitten saimme pakastimeemme mukavaa täytettä, 700 grammaa hirven etulapaa. Siitä asti mielessä muhi vaikka minkälaisia ihania makuja joita pataan voisi hirven kanssa ujuttaa. Viime perjantaina hirvi sitten hyppäsi pakkasesta jääkaapin puolelle rauhassa sulamaan ja eilen se lopulta pääsi pataankin. Kaverinaan mm omenaa ja timjamia. Kermaisuutta pataan toi Koskenlaskija ja terää sherryviinietikka. 

Hauduttelimme pataa kolmisen tuntia ja todella mureaa ja pehmoista lihaahan sieltä sitten saatiin. Omena oli kokonaan hajonnut liemen joukkoon ja suurustanut sitä sopivasti.

Lisukkeina toimivat uunissa hunajan ja voin kera paahdetut juuripersilja sekä kyssäkaali. Hieman makeahkot juurekset komppasivat pataa todella hyvin.Omenainen hirvipata 

3-4 annosta

- n 700 g hirvenlihaa
- 2 keltasipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 iso omena
- nippu timjamia
- 3 kokonaista mustapippuria
- 3 laakerinlehteä
- loraus sherryviinietikkaa
- 1 pkt Koskenlaskija voimakasta
- vettä
- suolaa
- voita

sekä paljon aikaa padan haudutteluun.

1. Ota liha huoneenlämpöön 2-3 tuntia ennen sen ruskistamista. Lämmitä uuni 275 asteeseen. Paloittele ja kuori sipuli, omena ja murskaa valkosipulinkynnet vetsenlappeella. Ota nippu timjamia ja heitä ainekset pataan. Lisää joukkoon mustapippurit sekä laakerinlehdet. Lisää suolaa ja pieni loraus sherryviiniietikkaa.

2. Paloittele liha reiluiksi palasiksi ja laita pannulle nokare voita. Kun voi hiljenee lisää lihat erissä ja ruskista lihat nopeasti. Lisää lihat pataan. Ota pannuun vettä ja kaada pataan niin että lihat peittyvät sen verran että muutamasta jää hieman kärkeä pinnan yläpuolelle. Laita pata uuniin ja laske lämpö 15 minuutin päästä 175 asteeseen. Hauduta pataa noin 2 + tuntia. Sekoittele välillä.

3. Ota pata uunista ja tarkista lihojen mureus. Jos lihat ovat sopivia kuutioi Koskenlaskija ja lisää se joukkoon. Tarkista maku ja lisää suolaa tai muita mausteita tarvittaessa. Jos lihat vielä vaativat aikaa, jatka hauduttamista ja lisää juusto hieman myöhemin. Kun juusto lisätty hauduta pataa vielä puolisen tuntia.

Tarjoile hirvipata vaikka paahdettujen juuresten, perunoiden tai perunamuusin kanssa.

Ruokajuomaksi sopii mm olut kuten Marsalkan tumma lager tai Teerenpelin panimon ruisolut Rento Reino. Molemmat olivat loistavia kumppaneita padalle joskin hyvin erilaisia. Ruisolut oli mukavan raikas ja keventävä ja toisaalta tumma lager taas toi lisää täyteläisyyttä ja maun syvyyttä pataan.

Ja mikä parasta, padasta jäi mulle vielä hyvin lounasta tälle päivälle ennen töihin lähtöä. Onni on syödä hyvää hirvipataa ennen päivän velvollisuukia.

4 kommenttia:

Skriivaathan mielipiteesi ...