keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Napa paukkuu, vieläkö mahtuu ?

Joulu on ihanaa aikaa, se odottaminen, suunnittelu ja kaikki. Tunnelmaa riittää. Kaikki se huipentui sitten eiliseen ihanaan aattoon perheen kanssa. Ruokapöydän ääressä, viinilasi kädessä, monta tuntia. Joulun perinteiset ruoat ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan herkullisia. Laatikot, kinkku, graavatut kalat ja muut. Yksi päivä vuodessa kuitenkin selkeästi riittää. Eilinen oli sellaista mässäilyn juhlaa ja siihen kun lisää vielä sitä edeltävät hieman runsaamman syömisen ja herkuttelun päivät niin oma napani alkaa olla sen verran kohonnut viikon takaisesta sijainnistaan että ruoan ajatteleminenkin saa ähkyn aikaiseksi. 

Ihanaa yltäkylläisyyttä tämä joulu on mutta nyt saa riittää. Ei tee mieli syödä mitään, ei juoda eikä varsinkaan tehdä yhtään mitään. Tämä päivä onkin mennyt peffa tiukasti sohvassa kiinni.

Haaveilen jo huomisesta marjarahka-aamiaisesta ja lounaalla ihan vaan kylmästä salaatista jonka teen tänään jääneistä karitsan paahtopaistin jämistä. Masut oli nimittäin sen verran tyytyväisiä molemmilla, apukokilla ja mulla että yksi paahtopaisti saatiin menemään puoliksi ja toinen jäi odottamaan huomista. Skipattiin tosiaan tänään perus joulupöperöt ja laitettiin karitsaa. Hyvä päätös olikin sillä palakin kinkkua olisi ehkä saanut ruokahalun katoamaan. Sen verran sitä tuli maisteltua eilen.

Jos jonkun kuitenkin tekee mieli vielä herkutella tässä olisi muutama tapa tuhota vaikka pakkasesta loput voi/torttutaikinat. Meillä oli pakkasessa kamalasti taikinaa ja tein niistä meille aatonaatoksi hieman naposteltavaa kun jaettiin lahjoja perheen kesken. 

Kriteerit tarjottaville olivat tosiaan ensinnäkin hankittua eroon voitaikinasta ja sen lisäksi vielä helppoa, nopeaa sekä halpaa koska joulu on vienyt myös ajan lisäksi tuota rahaa ihan kiitettävästi. Kaikki kriteerit täyttyivät ja jos sahramia ei ole jo valmiiksi niin ilman sitäkin pärjää. Se on se "kallein" ainesosa tässä jutussa.


Voitaikinaruudut ricottalla ja karamellisoidulla sipulilla

Karamellisoidut sipulit:

- 3 sipulia
- voita
- 1 rkl sokeria
- 1,5 rkl punaviinietikkaa
- suolaa
- mustapippuria
- hyppysellinen sahramia

1. Sulata nokare voita pannulla keskilämmöllä. Viipaloi sipulit ohueksi suikaleeksi ja lisää pannulle. Hauduttele sipuleita kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet vähän väriä.

2. Lisää sokeri, punaviinietikka. Muhittele sipuleita vielä noin 10:n minuuttia. Lisää sahrami ja sekoota hyvin.

Voitaikinaruudut:

- Voi- tai torttutaikinaa
- Ricottaa

Leikkaa voi taikina haluamasi kokoisiksi ruuduiksi. Lisää keskelle nokare ricottaa ja sen päälle sipulia. Paista 225 asteisessa uunissa 10 minuuttia tai taikina paketin ohjeen mukaan.


Taikinaa jäi vielä tuhottavaksi ja koska joulutortut ei ole meidän perheessä mitään maailman suurinta herkkua, teinkin minitorttuja. Osaan tortuista laitoin vadelmamarmeladia, osaan lemoncurdia sekä timjamilla, vanilijalla ja mustaherukanlehdillä maustettua tomusokeria ja osaan sulatin tummaasuklaata pääle. 

Oikeastaan suklaa oli kyllä sulatettu konvehteja varten mutta koska temperointi epäonnistui toistamiseen luovuin konvehdeista ja käytin jäljelle jääneen suklaa tähän sekä tein täytteeksi tarkoitetusta ganachesta suklaakakun mutta siitä lisää myöhemmin. Tuli nimittäin pirun hyvä kakku vaikka vähän vahinko ja kokeillaan mitäs tästä nyt tulee luomus olikin.





Torttujen miniyttäminen ja tuunaaminen kannatti, ne menivät kuumille kiville tälle ei niin torttuporukalle. Lemppari oli lemoncurd-timjami torttu ja suklaa kai hyvä kakkonen. Kaikkein paras oli kuitenkin suolainen sipuli-ricottaruutu.

Onkos siellä muuten ähky vai vieläkö uppoaa ?

8 kommenttia:

  1. Meilläkin on jo kiintiö täynnä, huomenna jatkojalostetaan piiraita ja otetaan salaatit taas ohjelmaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se jännä miten ihmisen voi näin kovasti tehdä mieli salaattia :D

      Poista
  2. Me vedettiin tänään joulusafkaa ja yritystä riittää vielä huomisellekin, tosin jollain jalostetulla muodolla... Sitten riittää! Vähän ikävä on täälläkin marjarahka-aamiaista ja jotain ihanaa kanasalaattia :) Toisaalta rakastan kinkkua, joten nautin siitä vielä huomenna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mmmm, kanasalaatti kuulostaisi taivaalliselta nyt :D

      Poista
  3. Kyllä pikkuhiljaa alkaa olemaan kiintiö täynnä. :D Mummon joulupöydästä vaan ei oikein tahdo tavara loppua, joten huomenna on vielä istuttava alas. :D mutta sitten se on ohi ja loppuviikoksi aiotaan tehdä poroherkkuja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummoje pöydät tuppaa tosiaan olemaan melkoisen riittävää sorttia :D

      Poroherkut kuulostaa todella hyvältä :)

      Poista
  4. Karamelisoidut sipulit ja ricotta kuullostavat niin ihanalta parilta....

    VastaaPoista

Skriivaathan mielipiteesi ...