maanantai 18. marraskuuta 2013

Pari asiaa juustoista sekä ohessa muutama olut

On yksi ( okei kaksi, se toinen on suklaa ) mutta puhutaan nyt tästä yhdestä asiasta mitä en voi vastustaa. Juustot. Kaikki juustot oikeastaan. Mitään en ole vielä kohdannut jot en voisi syödä mutta mitä voimakkaampi, sen parempi on mun mieltymys. Jos joku yleinen juusto mistä en niin välitä pitäisi mainita olisi se valkohomejuusto. Silti syön sitäkin mutten vaan itse ostaisi, ainakaan kovin usein.

Hyvin temperoituneena valkohomejuustotkin kyllä ovat suht herkullisia. Monesti juustot mutustellaan liian kylminä mikä on sääli sillä ne maut ovat ihan toisessa luokassa lämpöisemmässä juustossa. Puolitoista tuntia-kaksi tuntia ennen tarjoilua juustot vaan huoneenlämpöön odottelemaan ja hyvä tulee. Juuston tulee olla suussasulavaa. Sinä joka syöt juustosi suoraan jääkaapista, kokeiles tätä.

Eilen meillä oli pitkästä aikaa juustoilta. Pyörähdettiin Herkussa juusto-ostoksilla. Samalla mukaan tarttui myös hieman pasta-aineksia tuolle apukokille. Se kokkasi vaatteita sovittamaan tulleelle pikkubroidilleen herkullisen pastalounaan kun mä taas höystin viikolta jääneen tomaattisenkalakeiton jämät simpukoilla. Ne kalat kun loppuu aina sieltä keitosta kesken ja hyvää lientä ja vihanneksia on vielä reilusti jäjellä.

Omia juustosuosikkeja on kauan kypsyneet goudat, manchego, pecorino, parmesani, sinihomejuustot sekä taleggio. Unohtamatta vuohenjuustoja ja ihan meidän omaa mustaleimaa sekä noh, monia muita :D

Omalle juustotajottimelle kuuluu myös omenat, ei kuitenkaan liian hapokkaat lajikkeet sekä luumut, viikunahillo ja seesamkeksit tai hapankorput. Usein kai juustojen kanssa pitäisi suosia vaaleita leipiä mutta mä vaan rakastan hapankorppuja. Nam ! 

Juomaksi portviiniä, sherryä tai ihan punkku- tai portviiniglögiä. Eilen tosin menin vesilinjalla ja herra lipitteli pari olutta mitkä nekin oikein valitsemalla mätsää juustoihin oikein hyvin. 

Hyvien yhdistelmien löytämisessä jeesaa muutaman perusohjeen muistaminen.

Miedoille juustoille mieto, hieman katkeroa sisältävä olut. Voimakkaiden juustojen seuraksi voi ottaa vahvemman oluen. Korkea alkoholipitoisuus tekee oluesta runsaamman makuisen, ja samalla oluen sisältämä alkoholi leikkaa juuston rasvaisuutta. Rasvaisille ja voimakkaille juustoille sopii siis hyvin vaikka Belgialaiset alet joissa alkoholi huitelee 6-12 prosentin tuntumassa. Kun taas esimerkiksi vuohenjuuston kanssa täydellisenä parina pidetään kevyttä ja raikasta vehnäolutta.

Mutta aina pitää muistaa oma maku ja omat mieltymykset ja edetä niiden kanssa :)


2 kommenttia:

 1. Tämä olisi niin voinut olla minun näppäimmistöltäni! :D Paitsi että valkohomekin maistuu siinä missä muutkin. Juusto ja suklaa (ja joskus punaviini) ovat ne ainoat mielitekoni.
  Jääkaapissa odottele tällä hetkellä taleggio-pala, jota olen varannut lauantain herkuksi... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä se punkkukin pääsee tälle homituslistalle. Tosin selvästi suklaa ja juustojen jälkeen :)

   Poista

Skriivaathan mielipiteesi ...