maanantai 21. lokakuuta 2013

Herkuttelijan Berliini

Edellisessä Berliinipostauksessa täällä seikkailtiin lähinnä Länsi-Berliinissä ja vähän myös Mittessä ja tällä kertaa mennään sitten enemmän sinne itään missä oikeastaan hotelliamme lukuunottamatta pääasiassa hengailtiin.

Vähän ruokaa heti alkuun, Berliini on oikea katu- ja roskaruoan luvattu maa. Joka paikassa on joku koju tai kioski mistä saa kebabia, currywurstia, sämpylöitä mihin saa valita sisälle mieleisensä lihan, mitä vaan pikaista ja halpaa. Hyvää myös :)


Currywurstia tuli maistettua, yhtään kebsua en tainut syödä mutta noi matkakumppanit veti sitä sitten munkin edestä kyllä.


Curry 61, väittävät että täältä saa Berliinin parhaat currywurstit ja varmaan pitääkin paikkansa sillä koleasta säästä ja jäätävästä tuulesta huolimatta tohon oli mahtavat jonot. Me tylsät turistit kuitenkin viluissamme mentiin heti viereisestä ovesta sisään johonkin paikallisten suosimaan perus Saksalaiseen ravintolaan joka oli perin yksinkertainen paikka ilman mitään krumeluureja mutta pirun täynnä.



Ruoka oli myös perin Saksalaista, ei mitään ihmeitä vaan perus sapuskaa. Lihaa, currywurstia, muita makkaroita, ranskalaisia, hapankaalia, perunasalaattia, herneitä jne. Täytyy kyllä sanoa että paras schnitzel ikinä mitä olen syönyt. Jotain kastiketta olisi kyllä kaivannut mutta kuten sanoin Saksalainen ruoka on simppeliä. 

Saksa on melkoisen monipuolinen ruokamaa ja oikea kulinaristin paratiisi laajoine valikoimeen kaikenlaista ja kaiken maalaista. Aasialaiset paikat ovat kovassa huudossa ja niitä on joka nurkassa, samoin tietysti kebab sillä  Berliinissä asuu PALJON Turkkilaisia. Jos Italialaista ruokaa kaipaat niin sekään ei lopu Berliinistä kesken, tuntuu olevan kova juttu siellä ja mikäs siinä jos tykkää. Toisaalta ehkä kuitenkin syön mieluiten Italialaiset ruokani ihan siellä Italiassa. Kävimme kuitenkin sitäkin syömässä eikä parane valittaa, hyvää oli.



Berliinissä on hieman helvempaa ulkona syöminen kun täällä meillä. Katuruoka on tottakai halpaa ja finedining myös hieman halvempaa mutta musta tuntui että noi keskihintaiset paikat kuten vaikka tämä  Italialainen oli aika samoissa hinnoissa kun Suomessa. Viinit ovat halvempia samoin olut, kahvitkin ehkä inahduksen ja voi elämä miten ihania leivoksia tossa maassa myydään ! 


Mä pidin kovasti tuolla baarien ja ravintoloiden tyylistä. Ne olivat ihanan omanlaisia, erilaisia ja monesti sisustettu keskenään erilaisilla huonekaluilla. Pidin myös siitä että Berliiniläiset viettävät paljon aikaa näissä kahviloissa ja baareissa. Aamusta iltaan paikoissa on asiakkaita ja siellä uhmattiin myös kylmää säätä istuskelemalla terassilla kun me vilukissat mentiin aina sisään nauttimaan antimista.







Annokset olivat aina tuoreita ja juuri tehtyjä eikä mitään jääkaapissa seisoneita. Niitä sai myöskin monesti hieman odottaa mikä on oikeastaan vain hyvä asia. Eivätpähän odottele valmiina jossain tiskin nurkalla tilaajaansa. Tähän ylemmissä kuvissa olevaan aamiaiseen tai pikemminkin ehkä brunssiin tuli esimerkiksi kananmuna juuri keitettynä ja mun yllä olevan salaatin kana oli ihan varmasti juuri paistettu sillä se oli niin mureaa ja tuoreen makuista.  Tarkkaan en muista mutta tämä koko setti ruokineen, limppareineen ja cappuccinoineen ei varmasti maksanut 25 € enempää. Eli kyllä Berliinissä edullisesti syö ja vieläkin halvemmallakin kuin tämä. Berliiniläiset on myös kovia syömään aamiaista ulkona eli sen saaminen onnistuu ihan iltapäivään asti kuten tästäkin käy ehkä ilmi. Toinen veti lounas-salaattia ja toinen brekua.

Jos Berliiniin eksyy suosittelen myös että käy katsastamassa muutamia Berliinin ihanista hieman "salaisista" baareista mihin pääsee sisään soittamalla ovikelloa. Länsi-Berliinistä löytyy paikka nimeltä Green Door läheltä Nollendorfplatzin metroasemaan ja se oli aivan ihana ja paljon kehuttu paikka. 

Hyvä henkilökunta, loistava tunnelma ja hyvä juomatuote kaikin puolin. Iso iso plussa myös low alcohol drinkkilistasta. Itse ( apukokista en nyt puhu todellakaan :D ) en ole mikään kamala juomari mutta joskus varsinkin hyvin tehtyjä drinkkejä on mukava maistaa ja tällaiset vähemmän alkoholia siältävät drinksut on kiva juttu. Vink vink vaan tänne Suomeenkin johonkin cocktailbaariin.


Kannattaa myös lähteä pyörimään Friedrichshainiin ja Kreuzbergiin missä on paljon kivoja baareja, ravintoloita ja kahviloita. Hinnatkin on hieman edullisempia kuin vaikka Mittessä tai lännessä. Itä-Berliini on yleisesti ottaen edullisempi alue kuin länsi kaikinpuolin.



Hauskan näköisiä paikkoja oli pilvin pimein !

Toinen käymisen arvoinen paikka Green Doorin lisäksi on Buck and Breck. Baarissa on 14 sta asiakaspaikkaa ( 14 sta jakkaraa baaritiskin ympärillä ) ja enempää ei oteta sisäään.  Baaritiski on suunniteltu juuri tänne ja baarimikkojen työskentely on tarkaa ja ammattimaista, sitä on mukava seurata. Paikka on naamioitu ulkoa taidegalleriaksi ja oven pielessä on elämääkin pienempi kyltti että siinä on baari. Taxilla kuitenkin huristeltiin tarkaan osoitteeseen ja löydettiin mesta helposti. Buck and Breckissä kuvaaminen oli kieletty ja oikeastaan kännykän näpertelykin joten kuvia sieltä ei ole. Itse henkilökohtaisesti pidin ehkä Buckkista enemmän kuin Green Doorista mutta matkaseura taas otti Green Doorin omakseen vaikka pitivät tästäkin. Molempi parempi siis.

Taxit ovat halpoja Berliinissä joten niitä sietää käytääkin ja välillä iltaisin se oli miellyttävintäkin. Ei siksi että Berliinissä olis ollut turvatonta vaan koska kaupunki on valtava ja aika hajanainen, nähtävää on paljon ja se metroverkko on niin laaja että jotkin matkat saattavat kestää melko "kauankin" kaikkine junanvaihtoineen jne. Berliini oli oikeastaan turvallisimman tuntuisia kaupunkeja missä olen käynyt, kertaakaan ei tullut sitä hetkeä kun miettii että pitäisköhän nyt olla jossain muualla kuin tässä kadunkulmassa/korttelissa.

Yhteenvetona ruoka oli hyvää, juoma oli hyvää. Syödä Berliinissä ehdottomasti kannattaa ja vähän juodakkin. Ja minä jos kuka rakastan ruokaa niin on sanomattakin selvää että Berliini on POP !

Loppuun vielä se KaDeWe ja sen ruokaosasto mikä on aivan järjetön taivas. Sieltä saa mitä vaan ja ihmeteltävää riittää...






Ja eihän matka ole mitään ilman yhtä tasokkaampaa ravintolakokemusta ja Berliinissä se oli kahden Michelintähden Reinstoff mutta siitä taas oma postauksensa myöhemmin tällä viikolla.

6 kommenttia:

  1. Kiva raportti! Täällä Berliini on alkanut saada aika suurta suosiota,sillä se vetää puoleensa täkäläisiä taiteilijoita ja täällä oli jotkut Berliinipäivätkin just.Pitäisi joskus päästäkin tuonne,.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Berliini onkin oikea taiteilijakaupunki, todella boheemi ja se itä erityisesti.

      Kannattaa kyllä mennä käymään, tosin sieltä teiltä matkat saattaa olla hieman kalliimpia mutta täältä pääsee ainakin useinkin melko edullisesti.

      Poista
  2. Klik, klok, tämä "muistitikulle" odottamaan, joskó joskus pääsis Berliinin....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinne vaan, vaikka keväällä. Siellä alkaa kevät kivasti aiemmin kun täällä. Me oltiin huhtikuun alussa ja vaikka meidän säät sattuivat huonoiksi ja tuuli tuli huippuvuorilta asti ( kylmä oli siis ! ) niin edellisellä viikolla oli ollut hellettä. Huono tsägä siis mutte ei se reissua pilannut ollenkaan :)

      Poista
  3. Jos sopii kysyä, niin syötkö matkoilla aina sitä mitä haluat, vai noudatatko silloinkin karppaamista? Etkös sä karpannut? Tai ainakin söit todella vähän hiilihydraattisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopiihan tuota kysyä :) Juu siis sanotaanko että syön hiilaritietoisesti. Aamulla menee kyllä useamman kerran viikossa kaurapuuroa tai pala leipää. Jos käyn ulkona syömässä saatan syödä lisukkeena vaikka perunaa tai pastaa. Pidän kyllä enemmän kasvislisukkeista ja jos voin valita otan sen kasviksen. Samoin jos menen jonkun luokse syömään syön mitä on laitettu eikä se harmita. Herkuthan ei myöskään kuulusi karppaajan ruokavalioon ja niitäkin syön kerran pari viikossa näin ihan arkielämässä.

      Matkoilla taas yritän kyllä pitää syömisissä jotain tolkkua mutta haluan myös tutustua oikeasti sen maan ruokakulttuuriin ja syön siis sitä mitä siellä syödään. Jos ja kun esim Italiassa on aamiaisena tapana syödä cornetto eli voisarvi niin se sopii mulle. Tai Espanjassa pala sämpylää niin mikäs siinä ...

      Eli joo ja ei, noudatan omaa ruokavaliotani yleensä aika pitkälle mutta en niin että se olisi multa jotain pois. Ja voi että onkin ihana jonkun parin viikon matkan jälkeen palata kotiin ja syödä sitä omaa ihanaa, hyvää ja terveellistä ruokaa. Jo viikonlopun jälkeen ( jos se on pitänyt paljon sisällään höttöä ) on ihana syödä maanantaina omien ruokailutottumusten mukaista ruokaa.

      Mitä en syö, edes matkoilla on sitten nuo kebabit ( paitsi Turkissa ), hampurilaiset, pizzat ( paitsi Italiassa tottakai ) ja muu ns roskaruoka . Berliinissä olis kyllä ollut melkein pakko maistaa ja kyllähän mä jonku currywurstin taisin popsiakkin.

      Poista

Skriivaathan mielipiteesi ...