lauantai 4. tammikuuta 2014

Edustuskelpoinen salaatti ja Syyrian makuja

On enemmän kuin mukavaa joulun ja uuden vuoden kaikkien hieman raskaampien eväiden jälkeen siirtyä sinne kotoisammalle ja kepeämmälle linjalle safkojen suhteen. Kyllähän siellä tosin jo siinä välissäkin käväistiin. Ruoan lisäksi on ihan tervetullutta myös palata omiin hyviin tapoihin alkoholin suhteen. Melko harvoin, se on se mulle se sopiva linja. Jotain pientä hapuilua hommassa kuitenkin on. Nyt varsinkin lomalla ne ravintolat, ruoka sellaiset siis houkuttelee harvasen ilta tai vähintään kotona tekisi mieli kokata jotain herkullista, syödä juustoja tai vaikka paistaa lettuja. Onneksi myös vaikka salaatti voi olla herkullista, näyttävää ja edustuskelpoistakin.

Karitsan paahtopaistista, muhammarasta, granaattiomenasta, persimonista, kurkusta, kurpitsansiemenistä, paahdetuista kikherneistä ja mieleisestä salaattisekoituksesta syntyy aika loistava annos. Salaatti joka sopii sekä arkeen mutta myös ehdottomasti juhlapöytään ja vieraille tarjottavaksi.



Tämä salaatti on kaunis, täynnä terveellisiä juttuja ja helppo valmistaa mutta hieman se vie aikaa.

- Paahda kikherneet 200 asteisessa uunissa, noin puoli tuntia. Pyörittele herneet ensin oliiviöljyssä ja mausta haluammallasi tavalla. Me käytimme Za`ataria tällä kertaa mutta myös Rash el hanout kuuluu suosikkeihin kikherneiden maustamisessa

- Valmista muhammara. Loistavan ohjeen siihen löydät täältä. Sen verran ohjetta tuli sovellettua että käytin saksanpähkinöiden sijaan mantelijauheen jämät kaapista ja osan oliiviöljystä korvasin kurpitsansiemenöljyllä.

- Pilko kurkku ja persimon ja sekoittele salaatin kanssa. Asettele lautasille. Ripottele päälle kurpitsasiemeniä, kikherneitä ja loraus öljyä.

- Viipaloi karitsanpaahtopaisti ja lisää salaatin päälle. Lisää vielä muhammara sekä granaattiomenansiemenet ja nauti !

Meidän karitsa oli perua edelliseltä päivältä joten se oli siis jo kypsää. Viipaloin sen ja käytin pannulla jotta se hieman lämpeni.

Näin paistat herkullisen mediumin karitsanpaahtopaistin :

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen niiden paistamista. Lämmitä uuni 150 asteeseen.
Mausta/marinoi lihat haluamallasi tavalla esim: oliiviöljyä, inkivääriä, suolaa, msutapippuria, korianterinsiemeniä, sitruunaa, valkosipulia, sherry- tai punaviinietikkaa etc.

Ruskista liha huolelle kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Laita lihan paksuimpaan kohtaan lämpömittari ja laita liha uuniin. Paista kunnes sisälämpötila on 52-53 astetta. Laita liha folioon vetäytymään ( älä irrota paistomittaria jotta nesteet eivät pääse ulos lihasta ) ja anna lihan levätä 15 minuuttia. Viipaloi ja tarjoile.

13 kommenttia:

  1. Ankkasalaattia minä suunnittelin tekeväni, mutta salaatti vaihtui jo paistettuihin perunoihin... Esikoinen lähtee asepalvelukseen ylihuomenna ja voisi tällä erää pyytää sitä kuutakin taivaalta, niin äiti ainakin yrittäisi yltää :) Kevennetään sitten ensi viikosta alkaen. Salaattisi vaikuttaa ihanalta, niin kauniit värit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä esikoiselle sinne armeijaan :) Ja ymmärtäähän se että ne paistetut perunat varmaan tuntui nyt hänestäkin jotenkin kivemmalta vaihtarilta vaikka ankka onkin ihanaa .

      Tää salaatti oli juurikin todella kaunis väreiltään, ei se oikein edes niin hyvin noissa kuvissa välity miten upea se oli.

      Poista
  2. Enpäs ollut koskaan kuullutkaan muhammarasta. Tämä on tarpeeksi tanakka salaatti, että jopa talviminä voi ottaa sen listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muhammara on herkkua, ihan menee mulla Romescohullulla jopa melkeen edelle. Tää on kyllä hyvä talvisalaatti, ei liian kepeä :)

      Poista
  3. Oi, rakastan karitsan paahtopaistia ja tuo salaatti on kerrassaan mahtava! Tuli ihan vesi kielelle. :)

    VastaaPoista
  4. Ompas kaunis väriskaala salaatissa ja varmasti herkullista. Allekirjoitan tuon salaatinkaipuun juuri nyt. Heti huomenna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on nyt taas uusi salaatinkaipuu, oli tossa pieni reissu Barcelonaan ja voi elämä tuli herkuteltua :D

      Poista
  5. kiitos linkkauksesta :-) on teillä kyllä ollut mahtavan näköinen salaatti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä, kyllähän sitä hyvään ohjeeseen kelpaa linkata :)

      Poista
  6. Oi mikä värikäs herkku! Tein viime keväänä salaattia za'atar-maustetusta karitsasta - ja sitten taas jätin unholaan sen, miten hyvin karitsan paahtopaisti sopii salaatteihin. Tässä on sellaista talvista jämäkkyyttä, pitää kyllä laittaa listoille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Za`taria ja karitsaa pitäisikin testata, uskon että on hyvä yhdistelmä.

      Se on jännä miten sitä unohtaa hyviä yhdistelmiä joita syödessään toteaa että tätä tehdään kyllä uudestaan ja sitten ei koskaan teekkään :D

      Poista
    2. Joo, mulla on jopa yksi ruoka, joka meni suoraan kategoriaan parhaat ruoat ikinä, tätä täytyy tehdä kerran kuussa. Ja vieläkin me yritetään muistella että mikähän hitto se ruoka ees oli. :D

      Poista

Skriivaathan mielipiteesi ...