lauantai 21. joulukuuta 2013

Meidänkin lanttulaatikko

Joulupöytä eikä jouluun valmistautuminen ole oikein mitään ilman lanttulaatikkoa. Se on ehdottomasti must ja mun suosikki laatikko. Ilman muita voin olla, ilman lanttua en. Toki sieltä meidän pöydästä löytyy myös porkkana sekä peruna mutta kotiin teen aina vaan ja ainoastaan lantun. 

Tänäkin jouluna aattona syödään isommalla porukalla vanhempieni luona. Osan tarjoiluista tekee äiti, osan Kontulan pieni keittiö ja siskonkin osaksi osui pari nakkia. Oman osuuteni aloitin tänään lanttulaatikon paistolla ja juurikin siksi valitsin itselleni tehtäväksi lantun että teen sitä myös pienen satsin samalla tänne himaan joulupäivän herkuttelua varten. Vaikka joulu vietettäisiinkin pääosin muualla, pitää kotonakin joulu olla ja jouluun kuuluu todella vahvasti ruoka. Siksi pieni jouluateria se on syötävä täälläkin.

Samalla kun lanttulaatikko tänään paistui uunissa jo ennestään melko vahva joulufiilis yltyi vaan. Olo on kuin pienellä lapsella, ei vaan jaksa odottaa sitä aattoa. Tulis nyt jo ! Ja toisaalta ei tulisi. Tämä odottelu ja valmistelu onkin loppuenlopuksi se paras juttu.




Ohjeita lanttulaatikkoon on varmasti täällä netissä niin monta ja niin samanlaista ettei mitään rajaa mutta jaan kuitenkin meidänkin sillä tämä on hyväksi havaittu ja omasta mielestä se paras. Omassa laatikossani käytän korppujauhon sijaan gluteeinitonta Pofiberia.

Lanttulaatikko on ihan super helppo vamistaa itse ja ihan oikeasti se kannattaa. Jää kaupan valmiit laatikot kirkkaasti kakkoseksi omatekoisen rinnalla. Lantut kannattaa myös ihan alusta asti itse keittää ja soseuttaa vaikka kaupan valmissose houkuttelisi. Ei siitäkään sama lopputulos tule. Eikä lantun keitto mikään iso vaiva ole, siellä ne poriseen itsekseen jos jaksaa vaan vähän kuoria ja hieman pilkkoa.

Lanttulaatikko

- n 1,2 kg lanttua 
- 2 dl kuohukermaa
- 50 g voisulaa + kuutioitua voita laatikon päälle
- 1 kananmuna
- 1 tl muskottipähkinää
- 1 tl suolaa
- 3 rkl tummaa siirappia
- korppujauhoja tai gluteiinittomaan versioon Pofiberia

1. Kuori, paloittele ja keitä lantut pehmeiksi. Soseuta lantut. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

2. Anna lanttujen jäähtyä hiemen ja sekoita joukkoon kerma, mausteet, sulatettu voi, siirappi sekä viimeiseksi kananmuna.

3. Voitele vuoka ja kaada sose sinne. Ripottele päälle korppujauhot tai Pofiber ja lisää päälle vielä voi kuutioita. Paista laatikkoa 175 asteisessa uunissa noin 1, 5 tuntia.

Herkuttele tai jäähdytä ja lämmitä myöhemmin. Laatikko ei ainakaan maultaan huononen saadessaan muutaman päivän muhia.


6 kommenttia:

  1. Kuullostaa hyvältä. :) Meillä poikaystävä lupasi valmistaa minullekin sopivan viljattoman lanttulaatikon, odotan mielenkiinnolla mitä sieltä syntyy... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä tulee varmaan ihana laatikko, ei kai noissa voi epäonnistua :D Toi Pofiber menee kyllä ihan täydestä korppujauhon tilalla, kukaan ei edes huomaa eroa koskaan :)

      Poista
  2. Näin ne makunystyrät on erilaisia. Laatikoista juuri lanttu on se, jota en lautaselleni laita missään nimessä :) Tein kylläkin viime vuonna kaikki laatikot itse. Tänä vuonna ne valmistaa mamma Saarioinen, sillä aika ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Tein aika paljon itse ruokalahjoja tänä vuonna, joten panostin sitten niihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Joo, makuasioista ei voi kiistellä. Ja on ne mamma Saarioisenkin laatikot ihan syötäviä, meillä oli ennen aina pöydässä valmiit laatikot ennen kuin itse aloin osallitumaan joulupöydän tarjoamisiin. Äidillä ei aika riittänyt laatikoihin.

      Poista
  3. Nam! Lanttulaatikko on kans mun lemppari! Ennen se oli perunalaatikko, mut sit se vaan yhtäkkiä muuttui et lanttu onkin paras ja porkkanalaatikko on aina ollu vika :-D Mukavaa päivää! Tänään onkin paljon leivottavaa tiedossa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama, ennen oli peruna ja nyt lanttu jo pari vuotta. Porkkana on mulla myöskin aina ollut se vika vaikka syöhän totakin :D

      Poista

Skriivaathan mielipiteesi ...