sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Kukkakaali kohtasi kanan, sienen, possun sekä punajuuren

Ja kuinkas siinä sitten kävikään. Melko monet treffit oli kukkiksella.

Joku onkin saattanut huomata että tällä viikolla blogeissa on paljon ollut esillä ruokahävikki. Tämä viikko kun oli valtakunnallinen hävikkiviikko jolla pyrittiin kiinnittämään ihmisten huomiota siihen kuinka paljon hyvää ruokaa oikeasti menee roskiin. Hävikkiviikko järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa muttei toivottavasti viimeistä.


"Maa- ja elintarviketeollisuuden tutkimuskeskuksen tuoreen ruokahävikkitutkimuksen (julkaistu 27.6.2013) mukaan pääkaupunkiseudulla heitetään roskiin noin 25 miljoonaa kiloa ruokaa vuodessa.
Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa (MTT:n Ruokahävikkitutkimus 2013)."

Pöyristyttävintä tässä on se että tutkimusten mukaan roskiin heitetään jopa kokonaan avaamattomia ruokapakkauksia. Kenellä on oikeasti rahaa tällaiseen tuhlaamiseen ? Sitäpaitsi vaikka olisikin, eikö se tunnu kamalalta. Turhamaiselta jopa.

Mä olen aina pyrkinyt itse siihen että kaikki käytetään ja syödään mitä ostetaan. Talouden apukokki on ehkä hieman hövelimpi mutta saa kyllä kuulla kunniansa jos meinaa jotain haaskata. 

Kovin vaikeatakaan tämä hävikin pienentäminen ei ole. Oikeastaan on aika helppo tehdä ruokaa siltä lähtökohdalta mitä kotona jo on. Otetaampa nyt esimerkiksi vaikka mun tän viikon näköjään teemaraaka-aine eli kukkakaali. Niin, otsikkokin lupasi jotain kukkikseen liittyvää eikä se ihan palturia ollut. Kukkiksella on tosiaan riittänyt vientiä tällä viikolla. Ostin ison kukkiksen keskiviikkona kun pienempiä ei ollut ja siitä on nyt jalostunut jo kolme tyystin erilaista ruokaa. Se että käytetään samaa raaka-ainetta ei todellakaan tarkoita sitä että samaa ruokaa syödään monta päivää tai edes saman tyylistä.

Yhdestä kukkakaalista on valmistunut nyt kukkakaali-herkkusienigratiini broiskunfileen seuraksi. Mikä oli muuten pakkasesta kaivettu esiin eli sekin yhdestä aiemmasta ruoasta yli jäänyt kaveri. Samaiseen ruokaan meni myös juustonkannikka sekä viikko sitten isoisän synttärikakusta yli jäänyt kermaloraus.  Varsinainen kaikki hyötykäyttöön ruoka. Mitään ei mennyt roskiin ja söin tästä ruoasta kaksi päivää. Oli muuten herkullista !




Kukkakaalia kuitenkin jäi yli, puolet jopa. Vaihdoin tyystin lähestymistapaa ja leivitin sillä sekä mantelirouheella possunleikkeen. Tämän kanssa taas tarjosin herkkusieniä mitkä jäivät yli gratiinista ja pyöräytimpä ne vielä punaviinissä minkä taas otin pakkasesta. Pakastamme aina pullon pohjat viineistä, jääpalamuotteihin tai pakasterasioihin laitettuna ja käytämme niitä sitten ruokaan tarpeen mukaan.

Uusina aineksina ostin siis ainoastaan tuon possun sekä hieman pinaattia jonka pyöräytin pannulla sipulin kera.


Kukkakaalilla paneroidut possun- tai broilerinleikkeet

1 annos

- possun- tai broilerinleike, ohueksi nuijittuna
- oliiviöljyä
- 3 rkl kukkakaaliraastetta
- 3 rkl mantelirouhetta
- 1 kanamuna
- vehnäjauhoa tai Pofiberia ( perunakuitua, gluteiiniton )
- suolaa
- pippuria
- (kuivattuja yrttejä) 


1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Raasta kukkakkulin pintakerros ( ja nämä jäjelle jääneet "kannat" voi sitten käytää sosekeittoon ) muruksi.

2. Mauta leikkeet suolalla ja pippurilla. Pane vehnäjauho tai pofiber* laakealle lautaselle, mausta halutettasi esim kuivatuilla yrteillä. Riko kananmuna toiselle lautaselle ja riko rakenne. Laita kolmannelle kukkakaalimuru ja mantelirouhe sekoitettuna.

3. Valuta oliiviöljyä uunipannulle ja laita pannu uuniin kuumenemaan muutamaksi minuutiksi.

4. Kääntele leike ensin jauhoissa, sitten kanamunassa ja vielä kukkakaali-mantelirouheessa. Ota kuuma uunipannu uunista ja nosta leike kuumaan öljyyn. Lorauta myös leikkeen päälle hieman öljyä tai nokare voita. Kypsennä leikettä kääntämättä reilu kymmenen minuttia. Leike on niin ohut että se kypsyy nopeasti.

Tarjoile sitruunaviipaleen sekä halutettassasi myös anjoviksen kanssa.

* Pofiber on perunakuitua, näin leike on gluteiiniton. Omassa ruokavaliossani pyrin arkiruoan osalta välttämään vehnää ja käytän sen tilalla tätä. 100 ssa grammassa Pofiberiä on hiilihydraatteja 12 g. Se on maultaan neutraali ja sopii siis panerointiin, leivontaa, korppujauhojen tilalle, lihapullataikinaan yms. Se tekee leivonnaisista ja ruoista mehukkaita ja maukkaita sitomalla itseensä nestettä.



Kukkakaalia jäi silti vieläkin, ahkerasta käytöstä huolimatta. Tänään hain muutaman punajuuren sekä kanttarellituorejuustoa ja nyt keittiössä porisee sitten keitto. Huomasimpa että herkkusieniäkin oli vielä kolme jäljellä ja ajattelin ne keittoon sattumiksi. Ei hävikin hävikkiä !

Kolme eri ruokaa, hyvin erilaista ruokaa ja yksi kukkakaali sekä muutama sieni. So simple ! Älkää nyt hyvät ihmiset heittäkö sitä kelvollista ruokaa roskiin. Siitä saa aikaiseksi vaikka mitä hyvää.



2 kommenttia:

  1. Loistava idea tuo kukkakaalipanerointi, tämän pistän ehdottomasti korvan taakse! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, se on hyvää ja toi mantelirouhe tuo siihen hyvän rapaudenkin vielä.

      Poista

Skriivaathan mielipiteesi ...