tiistai 15. lokakuuta 2013

Haamulounas ;paistettua siikaa, maa-artisokkapyreetä vaniljatwistillä sekä beurre blanc


Hullut Päivät oli ja hujahti. Hieman ehdin siellä shoppailemaankin ja Herkkuun on aina päästävä tottakai. Herkussa kävin oikeastaan kolmena päivänä peräkkäin, ihana paikka kun on. Meillä on jokusen vuoden ollut tapana tehdä niin sanottu haamulounas/illallinen. Tänä vuonna se hieman jäi kiireiden takia. Ei satuttu oikein apukokin kanssa olemaan samaan aikaan kotona viikonloppuna ja haamulounas jäi lähinnä haamuiltapalaksi. Herkulliseksi sellaiseksi tosin, sinisimpukoita siideriliemessä. Simpukoiden  jäljelle jääneestä liemestä keittelin vielä eilen itselleni ihana keiton mutta postailen näistä sitten kunhan saan kuvat purettua koneelle.

Tässä teille kuitenkin viime kevään haamulounasta. Pointtihan on se että Herkkuun lähdetään ilman suunnitelmaa ruoasta ja bongaillaan keltaisella hintalapulla varustettuja tuotteita sekä mietitään samalla safka. Hauskaa hommaa mutta jos sulla on mies mukana pidä huoli että sillä on kaiki hyvin ennen kauppaan menoa. Ettei esim ole nälkä tai väsytä. Silloinhan mies on verrattavissa pikkulapseen ja lapsen kanssa ei kai kukaan täysjärkinen lähtisi Hulluille Päiville ainakaan ilman selkeää suunnitelmaa ja ostosreittiä. Tulee nimittäin melkoisen rankka reissu muuten. Kokemusta on ! Ei siis lapsesta vaan siitä miehestä.

Heti Herkkuun sisään mentäessä edessämme nökötti ihania tuoreita viikunoita, hamusin ostoskoriimme myös portobellon ja maa-artisokkia. Aikamoinen sekametelisoppa. Ei näitä kaikkia voi samaan ruokaan käyttää mutta maa-artsokkapyree kuulostaisi kivalta lisukkeelta ja viikunasta voisi kehitellä alkuruokaa. Portobello saisi jäädä odottamaan jääkaappiin tulevaisuutta.

Maa-artisokka kaipaisikin sitten rinnalleen jotain merenelävää. Mietoa mutta maukasta eikä liian rasvaista. Kampasimpukka ? Nam, mutta liian kallista. Jättikatkaravunpyrstöt ? Juuri tv:stä katsomani ruokaratsian mukaan mahdollisesti kamalan epäeettistä. Vilkaisu kalatiskille ja siellä se nökötti; kotimainen siikafilee. Keltainen hintalappukin vielä jes ! Ja se alkuruoka ? Viikuna mätsää vuohejuuston kanssa, balsamicokin sopii ja crostini alle rapsakkuutta tuomaan. Sekä kaikki tietysti keltaisillahinnoilla.

Kevään Hullujen Päivien Haamumenuna oli siis:

- Viikuna-vuohenjuustocrostinit

- Rapeaksi paistettua siikaa, vanilijalla maustettua maa-artisokkaoyrettä ja Beurre blanc.


Keittiöapulainen kuori maa-artisokkia kunnes keksi parempaa tekemistä ja jätti mut yksin keittiöön kamalan rysän keskelle.


Onneksi se v-mäisin homma oli kuitenkin tehty . Siinä ne maa-artiokanmukulat onnellisena nököttää ja odottaa kuorettomina kattilaan pääsyä.

Aloitin homman keittämällä redun beurrelle.

Beurre Blanc


- 1dl vettä
- 0,5dl valkoviinietikkaa
- 1-2 salottisipulia
- lehtipersiljaa
- rakuunaa tai ihan mitä tahansa yrttejä
- pippuria (valko)
- 2 tl suolaa
- 75g voita
- 2 rkl sitruunanmehua
- 1 dl kermaa

1. Kiehauta vesi ja etikka sekä yrtit ja mausteet. Anna kiehua noin puoleen alkuperäisestä määrästä.

2. Ota reduktio sivuun ja anna sen maustua hetki. Siivilöi ja kuumenna. Lisää voi kylminä pieninä kuutioina joukkoon käyttäen esimerkiksi sauvasekoitinta tai muuta sekoitusvälinettä apunasi. Näin saat kastikkeesta ilmavamman.

3. Lisää tilkka kermaa ja ”poraa” kastike uudelleen. Tarkista maku ja tarjoille.

Kastikkeen nimihän tarkoittaa valkoista voita joten käytä oikeaa voita ja runsaasti. Tätä kastiketta ei kannata lähteä keventelemään millään Florajuoksevalla tms.



Valmista maa-artisokkapyree vaikka redun maustuessa.

Maa-artisokkapyree vanilijalla maustettuna

- 500 g maa-artisokkaa
- voita
- suolaa
- kermaa pieni loraus
- vanilijatanko
- muskottipähkinää hyppysellinen

1. Kuori ja pilko n 500g maa-artisokkia ja keitä ne ihan pehmeiksi suolatussa vedessä. Kaada artisokat siivilään ja siitä takaisin kattilaan tai blenderiin. Lisää hieman suolaa, mustapippuria, kermaa, nokare voita, vanilijatankoa sekä muskottipähkinää ja soseuta.

Vaniljatankoa ja muskottia ei tarvitse laittaa kun ihan inahdus. Kermaakaan et tarvitse tähän määrään kuin pienen lorauksen. Lisää sitä sitten tarpeen mukaan, minkälaisen koostumuksen haluat. Vinkkinä vielä hävikistä herkuksi tyyliin, käytin jo kertaalleen keitettyä vanilijatankoa ja siitäkin ihan pikkurillinpään kokoisen palasen.

Maista ja mausta vielä tarpeen mukaan.

Viikuna-vuohenjuustocrostiinit syntyvät helposti paahtamalla pannulla kaksi leipä palaa rapeiksi ja lisäämällä siihen päälle todella kuuman grillivastuksen alla väriä saanut vuohenjuusto sekä balsamicossa pyöritellyt viikunanlohkot.







Super helppoa ja niin hyvää !

Siika paistetaan nahkoineen todella kuumalla pannulla öljyssä tai voissa aluksi nahkapuoli alaspäin. Leikkaa nahkaan muutama viilto ja mausta merisuolalla ja mustapippurilla molemmilta puolilta. Paista nahkapuolta kunnes se on saanut kunnon värin ja on rapea. Käännä kala ja laita vaikka lämmöt kokonaan pannulta pois ja paista muutama minuutti kunnes kala on kypsää mutta alä anna se kuivua.


Kasaa annos niin että maa-artisokkapyree ja kastike tulevat alle ja siika nahkapuoli ylöspäin päällimäiseksi. Älä laita nahkaa alaspäin eikä mitään kastikkeita sun muita sen päälle jotta ihana rapsakkuus pysyy kalassa.



Ja kiitos haamu, oli herkullista !

4 kommenttia:

  1. Kika kika xD Paras tuo mies-lapsi juttu. Pitää meinaan niin paikkaansa :D Täälläkin on kokemusta aikalailla :P

    Voi että, mä haluisin kovin maistaa viikunaa. Tykkään meinaan viikunan tuoksusta missä sitä ikinä onkin, mutta koskaan en ole maistanut. Hyvältä se ainakin näyttää. Joksin, ei kait noihin tekotuoksuihin voi niin paljoa luottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Mä oon aika sata varma ettei me sun kanssa olla tosiaan ainoat joilla nää miehet on vähän lapsiin verrattavissa jos niillä on nälkä tai väsy !

      Viikuna on kyllä hyvää, kannattaa kokeilla. Vaikka juuri jossain leivissä, salaateissa ja leipomuksissakin :)

      Poista
  2. Järisyttävän herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitä se oli kyllä, täytyy tehdä sama setti pian uudestaan :)

      Poista

Skriivaathan mielipiteesi ...