tiistai 24. syyskuuta 2013

Kana-juureswokkia teriyaki-kastikkeella

Täällä ei kirjoittele mikään kovin suuri Aasialaisten ruokien ystävä. Apukokki sen sijaan saattaa olla toista mieltä mutta koska keittiö vielä tähän asti on ollut minun johdossani ei sieltä kovin usein mitään tuohon maanosaan viittaavaa nouse.  Muutamaan otteeseen on tullut teriyaikastiketta keiteltyä ja se onkin yksi niistä harvoista mauista mistä sieltä suunnalta pidän.

Ja pitäähän perheessä itsensä lisäksi miellyttää sitä toistakin joten tänään shoppailtiin sitruunaruohot, mirinit sekä muut ainekset ja keiteltiin teriyakia. Teryaki päätyi sitten suikaloitujen juuresten ja kanan kanssa samaan wokkiin. Lopputulos oli molemmille sopiva. Mun makuuni ei liian Aasialainen ja kotimaiset juurekset tekivät siitä oikein kelpoa ja terveellistä arkiruokaa. Jokunen viikko sitten aasia vaihtui välimereen mutta nyt tätä wokkia sotten oiekasti tehtiin eikä harmita yhtään.

Käytimme wokissa tällä kertaa Stockmanniherkusta sitruunaruohon ostosreissulta löytynyttä galangajuurta. Galnagajuuri on sukua inkiväärille ja muistuttaakin sitä ulkonäöltä paljon. Maussakin on samaa mutta galanga ei ollut yhtä makea. Oikein hyvää ja tätä juurta kokeillaan vielä uudestaankin muissa yhteyksissä.


Kana-juureswokki

2 annosta

- 2 broilerin rintafilettä
- 0,5 dl teriyakikastiketta ( ohje jäljempänä ) voit toki käyttää myös valmista
- 1 porkkana
- 1/2 palsternakka
- 1 pieni lanttu
- pieni pätkä purjosipulia tai varsisipulia
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 cm pala galangajuurta
- 1 kananmuna
- soijaa
- chiliä tuoreena tai hiutaleena
- maapähkinä- tai muuta wokkiin sopivaa öljyä

1. Leikkaa broilerinfileet pitkittäin puoliksi ja nuiji ne ohuksi. Suikaloi broilerit. Suikaloi myös juurekset sekä viipaloi valkosipuli ja galangajuuri. Hienonna purjo tai varsisipuli.

2. Kuumenna wokissa öljy, lisää valkosipuli sekä galangajuuri ja lisää kanat. Lisää teriyakia noin 3 rkl ja kypsennä kanoja hetki. Lisää juurekset ja kypsennä vielä noin 5-10 minuttia. Juuresten pitäisi jääädä napakoiksi. Lisää sipulinvarret sekä chili, tuore tai hiutale.

3. Siirrä kanat ja juurekset pois pannusta. Jäähdytä pannua hetki ja riko siihen yksi kananmuna. Mausta kanamunaa hieman soijalla ja lisää nopeasti kanat ja juurekset takaisin pannut. Kananmunan tarkoitus on sitoa aineksia ja makuja yhteen mutta sen voi kyllä jättää poiskin jos ei sitä halua/voi käyttää. Sekoita kunnolla, maista ja lisää tarvittaessa soijaa, teriyakia ja chiliä, maun mukaan.




Meidän annoksissa ei sipulit nyt komeile koska ne unohtuivat kauppaan mutta se ei menoa haitannut. Hyvää oli ilmankin. Parasta ruokaa taas vähään aikaan sanoi apukokki. Sanoi sen muuten viimeksi sunnuntaina rukiisista pinaatti-ricottaknoccheista ja kotitekoisesta ricotasta, eli voiko tota nyt uskoa ! Mainitsin tästä ja selitys oli se että niitä ei nyt voi verrata ja sekin oli omassa luokassaan parasta, että ota siitä nyt sitten selvää. 

Teriyaki-kastike itse keitettynä on huippua ja keittiönkin valtaa ihana tuoksu ! Ohjeesta kunnia kuuluu Glorian Ruoka&Viini-lehdelle

Teriyaki-kastike

n 1 dl

- 1 dl soijaa
- 1 dl miriniä
- 2 cm pala inkivääriä
- 1 sitruunaruoho
- 1/4 sitruunankuorta

1. Kuori ja pilko inkivääri. Paloitele sitruunaruoho ja riko rakenne vielä pamauttamalla palat vetsenlappeella "rikki". Vuole sitruunakuoresta paloja.

2. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuttia, niin kauan kunnes kastiketta on jäljellä reilu 1 dl. Siivilöi kastike.

Kastiketta voi käyttää mm wokkeihin, lihojen glaseeramiseen ja mihin nyt teriyakia käyttäisitkään.


Hieman arkiruoasta vielä. Arkiruokailu on mulle erityisen tärkeä asia. Sen pitää olla kunnossa jotta viikonloppuisin ja erityistilanteissa voi nauttia ilman huolta huomisesta ja omasta terveydestä sekä kunnosta. Oma ruokavalioni koostuukin pitkälti kasviksista, syön niitä todella paljon sekä vähärasvaisesta lihasta kuten kanasta. Kalaakin pyrin suosimaan kunhan muistaa rajoitteet siinä myrkkypitoisuuksien takia. Eli ei Itämerenlohta liikaa jne, kyllä te tiedätte. Keittoja syön paljon, useimmiten sosekeittoja ja nekin usein ihan vegenä. Samoin salaatteja tulee syötyä paljon ja eritysesti kesäisin mutta niiden kanssa pitää aina miettiä että ovat tarpeeksi ruokaisia. Erilaiset pavut, kikherneet jne ovat loistava vaihtoehto niihin, sekä tottakkai se kana tai kala ja joskus myös jokin juusto. 

Aamiaisella maistuu puuro, raejuusto, marjat ja rahka, avocado, kanamunat ja tottakai taas kasvikset. Paprikaa menee paljon ja tomaatti tulee hyvänä kakkosena. Porkkanat ja vähärasvaiseen kreikkalaiseen jugurttiin tehty dippi on taas loistavaa iltapalaa ja samoin rahka+marjat jos en niitä jo aamulla syönyt. Lisää terveyttä tulee pellavansiemenrouheesta ja erilaisista siemenistä ja pähkinöistä joita syön myös päivittäin.

Ruokaa meillä laitetaan oikeastaan aika vähän. Työskentelemme molemmat ravintola-alalla ja arkiruokailu tapahtuu usein töissä. Himassa syödään lähinnä aamu-tai iltapalaa ja tottakai vapaapäivinä kokataan lähes aina ellei syödä ulkona mitä teemme myös melko paljon. Usein vapaatkaan ei satu yksiin ja monesti teenkin ruokaan vain itselleni. Väillä saattaa olla haasteellista tehdä tuoreista raaka-aineista yhden ihmisen ruoka ettei sitä jää kovin paljoa yli. Tätä blogia voi siis vinkkien toivossa esittelytekstistä poiketen lukea hyvin myös itselleen kokkaavaa sinkku. Mä taidan vähän olla sellainen arkisinkku tai jotain ?

Apukokin arkiruokailuista en sitten tiedä. Mitähän se mahtaa esim duunissa kitusiinsa mättää ? Täällä himassa ei kyllä ole toivokaan että saisi suuhunsa mitään kovin epäterveellistä kun ei tuolta jääkaapista normaalisti mitään sellaista löydy. Pelkkiä rehuja ja marjoja vaan sekä rahkaa :D

Minkälaista arkiruokaa siellä syödään ja vaalitko terveellisiä elämäntapoja jotta voisit ajoittain nauttia enemmän ?



3 kommenttia:

  1. Apua, nyt herahti sellainen vesi tuohon kielen päähän!

    Meillä arkena syödään ihan kotiruokaa. Teen yleensä kerralla isomman satsin, ettei joka päivä tartte olla ruokaa tekemässä. Nautin kyllä ruoanlaitosta, mutta aikaa kun tarttee monesti muuhunkin. Mielestäni teen aika "mummo"ruokaa. Pitäisi opetella jotain uusia, helppoja ja nopeita ruokia, mutta jotenkin sitä aina vaan menee niillä samoilla vanhoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilemaan vaan vaikka "mummo"ruokakin on kyllä ihanaa ! Se vaan ei kovin pitkölti sovi mun ruokavalioon eli sillointällöin herkutellaan sillä :)

      Poista
  2. Hyvä ja tärkeä pointti tuo arkiruokailu! Töissä saa nykyään puuroa aamukahvilla, mahtavaa! Lounaaksi menee useimmiten salaatteja. Arki-illat mennään tosi usein vikonlopun tähteillä, joten siinä olisi petrattavaa. Mutta tuo arki on välillä haastavaa...

    Kaunis wokki!

    VastaaPoista

Skriivaathan mielipiteesi ...