maanantai 15. syyskuuta 2014

Pääasiaa ja Tabboulehia quinoasta

Kiireinen viime viikko takana. Töitä, omia tupareita ja muita menoja ja hässäköitä. Tietokoneen näppäimistö sai siis hieman lomaa. Tai lomaa ja lomaa. Viime viikon tietokoneaika meni tällä kertaa blogin sijasta uuden hiustyylin etsintään. Melko jännistä hetkistä oli kysymys ja lopulta viime lauantaina toteutin sen mitä koko viikon kovasti mietin, suunnittelin ja jännitin. Palataan tähän hiusjuttuun kuitenkin myöhemmin, meinaan kyllä täälläkin nimittäin paljastaa uuden mageemman habituksen tossa omassa pääkopassa mut nyt elämäni toiseen pääasiaan eli ruokaan. Toissa sunnuntain lounas tabbouleh odottaa nimittäin julkaisuaan.

Vehnä ei ole mun juttu, maha ei siitä juuri diggaa eikä ihokaan. Vehnä ei siis kuulu mitenkään vahvasti tämän kettiön raaka-aineisiin. Silloin tällöin tottakai, hyviä asioitahan siitä saa aikaan ja esimerkiksi eilen apukokki valmisti sellaiset sunnuntaipastat että vehnä saisi olla tappavan myrkyllistä jotta olisin sellaista herkkua voinut vastustaa. Jos kuitenkin sen voi korvata ja lopputuloskaan ei kärsi niin miksi ei.


Esimerkiksi herkullinen tabbouleh syntyy myös quinoasta. Quinoa onkin oikea superherkku ja mieluumin käytän sitä kuin bulguria.

Wikipedian tietoisku Quinoasta:

Quinoa eli kinua on eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinen ruokakasvi. Se ei ole heinäkasvi kuten viljat, mutta sitä käytetään ruoanvalmistuksessa viljojen tapaan. Sen lehtiä voidaan syödä lehtivihanneksen tapaan. Kvinoan tunnetuimpia sukulaisia ovat jauhosavikka, punajuuri ja pinaatti.

Quinoa sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja oikeassa suhteessa, mikä on harvinaista kasvikunnan tuotteissa. Quinoassa on enemmän proteiinia kuin riisissä tai muissa viljoissa ja se sisältää paljon ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia.

Kelpo safkaa siis !


Tabbouleh Quinoasta syntyy ihan samaan tapaan kuin orginellikin versio. Quinoaa ja vihanneksia. Paljon kasviksia sillä tabbouleh missä kasvikset eivät näyttele pääosaa ( välillä sellaiseenkin törmää ) ei ole kiva. Omaan tabboulehiin laitoin vielä fetaakin joukkoon ruokaisuutta tuomaan. Tämä kun oli viime sunnuntain lounas ja koska mulla tulee syötyä vain yksi ruoka päivässä on se oltava suht täyttävä. 

Tämä tabbouleh pitää sisällään tomaattia, punasipulia, kesäkurpitaa sekä vihreää chiliä mutta siellä voisi olla mitä vaan mistä itse pitää. Kurkku, munakoisoa, paprikaa etc. Osa vihanneksista voi olla raakana kuten esim kurkku ja tomaatti ja toiset taas pannun kautta käytetttynä.

Quinoan käyttö on helppoa. Se pitää vain huuhtoa hyvin ennen keittämistä sillä sen pinnalla on luontaisesti saponiinia. Karvasta ja lievästi myrkyllistä ainetta joka pitää mm linnut poissa sadon kimpusta. Quinoan jyvä on pieni joten huuhteluun tarvitset tiheän lävikön. Jostain myös luin että jos Quinoaa liottaa hetken se hieman turpoaa ja huuhtelu olisi näin helpompaa.


Quinoa tabbouleh

3 annosta

- 2 dl quinoaa
- 4 dl vettä
- 1 pieni kesäkurpitsa
- 1 iso vihreä chili
- 3 tomaattia
- 1 punasipuli
- 2 valkosipulin kynttä murskattuna
- kuivattua oreganoa ja minttua
- puntti tuoretta basilicaa
- 250 g fetajuustoa
- oliiviöljyä
- 1 rkl punaviinietikkaa
- suolaa
- mustapippuria
- savuchiliä

1. Pilko kesäkurpitsa pieneksi kuutioksi. Hienonna punasipuli sekä chili ja murskaa valkosipuli.

2. Huuhtele quinoa ja laita vesi kiuhumaan. Mausta vesi suolalla ja kuivatulla oreganolla ja keitä quinoa pakkauksen ohjeen mukaan.

3. Quinoan poristessa kuumenna pannussa oliiviöljyä ja lisää sipulit, kesäkurpitsa ja chili. Mausta suolalla, kuivatuilla yrteillä sekä savuchilillä. Paista sen aikaa että kesäkurpitsaa pehmenee mutta on silti vielä hieman napakka. Lisää pannulle lopuksi punaviinietikka ja sekoita.

4. Kasvisten paistuessa poista tomaateista siemenet ja kuutioi ne pieneksi. Hienonna basilica ja murusta/paloittele feta. 

5. Sekoita keskenään keitetty quinoa, kaikki kasviket sekä feta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla sekä mustapippurilla. Ripottele päälle hieman kuivattua minttua ja lorauta kruunksi tilkka hyvää oliiviöljyä juuri ennen tarjoilua.

Ruoan voi tarjoilla sekä lämpinänä että kylmänä. Molemmilla tavoilla ihan yhtä herkullista.


Pääasioiden lisäksi apukokin pastaankin palallaan myöhemmin. Sellainen yksinkertaisuuden herkullinen huipentuma pitää ehdottomasti jakaa. Antaa hyvän nimittäin kiertää :)

4 kommenttia:

  1. Minullakin oli tänään just quinoa ohje blogissa, ja vähän samasta syystä,eli sovelsin vanhan rakkaan pastaohjeen quinoalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jopas sattui :D Quinoa on hyvää, sillä sietääkin tuunailla vanhoja tuttuja reseptejä.

      Poista
  2. Ai en tiennytkään että quinoa on sukua punajuurelle ja pinaatille, aina sitä oppii uutta. :)

    VastaaPoista

Skriivaathan mielipiteesi ...