tiistai 21. lokakuuta 2014

Hyvän mielen lämppärit

Lohturuokaa ! Sitä me kaikki kaivataan joskus. Lohturuoka on tuhtia, maukasta, hiilareita ja rasvaakin. Se ei ole salaatinlehtiä tai porkkanaa vaikka ne kumpikin hyviä onkin. Lohturuoka lämmittään ja täyttää vatsan oikein kunnolla. 

Siihen saattaa liittyä muistoja, kuten nyt tähän omaani. Ruoka sinänsä on yksinkertainen ja jokainen on varmasti joskus jotain variaatioita tästä tehnyt. Miksi, no koska se on hyvää. Nimittäin lämppärit eli lämpimät voileivät.

Meillä kotona, ollessani lapsi syötiin aina perjantai iltana saunan jälkeen lämppäreitä. Ne oli tehty vaaleaan leipään, niissä oli mm ketsuppia, valkosipulia, aurajuustoa ja kinkkua. Mä muistan niiden olleen super hyviä. Lämpimiä, maukkauta ja niiden kanssa oli ihana upota sohvan nurkkaan ja katsoa isän, äidin ja sikon kanssa telkkaria. Tosi myöhään vielä ;) 

Lisäksi kaapissa odottin aina viikonlopun limupullot ja suklaatakin syötiin äidin kanssa aina yhdet rivit saunan jälkeen. Perjantait ja viikonloput oli parhautta !

Näin aikuisena omat leipäni ovat hieman erilaisia.  Ei ketsuppia ! Vaalea leipä ei juuri maistu ja omat lämppärini tehdäänkin tummaan leipään tai johonkin sellaiseen sekaversioon mutta maukkaaseen ja hyvän rakenteen omaavaan. Ei pullaa kiitos.Oli miten oli, hyvää mieltä nämä vieläkin tuottavat. Nyt niitä vaan mussutellaan apukokin ja kahden kisun kanssa tv:n ääressä tai baari-illan jälkeen. Pikkuruisessa kaupunkiasunossa, pikkuruisella sohvalla sen ison perheasunnon ja valtavan sohva sijaan. Siellä tai täällä, im happy !

Herkkua ja vielä helppoa. Todellista lohturuokaa siis. Tässä yksi oikein maistuva ohje lämppäreihin. Lisukkeena voi mutustella vaikka papusalaattia jos tuntuu että kaksi leipää ei vielä riitä. Tosin tämä on kai tarpeetonta hifistelyä vaan, kyllä ne riittää !

Hyvän mielen lämppäreihin tarvitset esim:

- mieleistäsi leipää, 2 viipaletta per syöjä
- ison palan aurajuustoa
- ilmakuivattua kinkkua
- murskattuja valkosipulin kynsiä
- oliiviöljyä
- viipaloitua tomaattia
- mustapippuria
- kuivattua oreganoa


1. "Voitele" leivät oliiviöljyllä ja levittele niille murskattua valkosipulia. Laita leiville muutama tomaattiviipale, ilmakuivattua kinkkua pari viipalettaja kaiken päälle paksu viipale aurajuustoa. Ripottele päälle hieman kuivattua oreganoa ja rouhaise myllystä hieman mutapippuria.

2. Paista leipiä 225-250 asteessa tovi. Tarkkaile juustoa, se saa hieman pehmetä mutta sen ei tarvitse sulaa ihan valuvaksi. Paista niin että leipä on rapsakka mutta ei ala palaa reunoilta. Noin 10 minuttua saattaisi olla sopiva, empä ole koskaan katsonut kelloa.

3. Uppoudu sohvan nurkkaan hyvään kainaloon ja mutustele. Nauti asunnossa leijailevasta valkosipulin tuoksusta. Vielä parempi jos ulkona tuiskuaa, on kylmä ja pimeää. Ja jos tv:stä tulee joku mielettömän hyvä leffa tai sarja jota seuraat.

4. Anna vierustoverille pusu tai hali. Käy onnellisena nukkumaan.Reseptin kohdat 3 ja 4 ovat erityisen tärkeitä, muista noudattaa niitä tarkasti !

Kallion pieni keittiö osallistuu tällä ohjeella myös lokakuun ruokahaasteeseen jossa aiheena on mikäs muukaan kuin lohturuoka. Haastetta isännöi viime kuun ruokahaasteen kiistaton voittaja Onko Nälkä ? ruokablogi. Huippu blogi muuten eli jos on vielä vieras niin kurkistappas. Mukaan kisaan voit ilmoittautua 24.10 asti ja 25.10 kaikista resepteistä tulee koostepostaus ja äänestys alkaa ja kestää kuun loppuun. Sinne siis katselemaan osallistuja läpi ja ääni sitten sille omalle suosikille. Pus !

3 kommenttia:

Skriivaathan mielipiteesi ...