sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Raparperi-juustokakku ja krokanttimuru ...





Raparperia, mascarponea, korkanttia, siinä kakku noin pääpiirteissään. Kakku on bongattu Glorian ruoka&viinistä joskus keväällä. Meidän kakku oli kyllä hieman erilainen kuin ihan ohjeen mukaan tehty. Alkuperäisen ohjeen pohjassa oli kananmunaa mutta meidän perheessä on allergiaa eli kananmuna piti jättää pois. 

Mun kakussa tosiaan pohja korvattiin murotaikinalla mikä sopi muuten todella hyvin juustokakkuun. Täytteen tein kuten ohjeessa mutta musta siitä tuli liian makea ja tein vielä viimeisenä päivänä kakun päälle ohuen tuorejuusto kerroksen jota en makeuttanut juurikaan. Kakku tosiaankin pelastui tällä niksillä ( tosin kun maistatin täytettä muilla ei se heidän mielestään edes ollut liian makeaa mutta mä pidän vähemmän makeista kakuista ) ja lopputulos sai ihan hurjasti kehuja + että olin itse tyytyväinen ja se on jo jotakin. Käytännössä siis levitin hyytyneen kerroksen päälle purkin maustamatonta tuorejuustoa johon sekoitin noin 1/2 dl vatkattua kermaa, hieman sitruunakuorta ja mehua sekä ihan inahduksen sokeria.

Raparperi-juustokakku ja korkanttimuru

12-16 palaa

Pohja

3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl mantelijauhetta
3 kananmunaa
1 3/4 dl sokeria

Raparperihilloke

2 liivatelehteä
250 g raparperia
2 dl hillosokeria
0,25 dl vettä
hyppysellinen kardemummaa


Krokantti

50 g voita
3/4 dl sokeria
100 g mantelilastuja
2 tl maissitärkkelysjauhoja
2 rkl kuohukermaa

1.Kuumenna uuni 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjakakkuvuoan (20 cm) pohjan ja reunojen väliin. Voitele vuoan reunat voilla.

Mun vuoka oli isompi, ehkä jotain 24 cm ja kakusta tulikin hieman matalampi kuin alkuperäinen,

2. Tee kakkupohja. Siivilöi perunajauho ja leivinjauhe mantelijauhojen joukkoon. Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella. Kääntele jauhoseos varovasti muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaa ja kypsennä kakkua uunin keskitasossa 30-35 minuuttia. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä. Kakku laskee hiukan jäähtyessään. Tai tee kuten minä ja sulata murotaikina, levitä se irtopojavuokaan ja jätä osa taikinaa sivuun jotta voit paistaa siitä myöhemmin levyn jonka murusia voit laittaa kaun reunoille. Jos käytät muri taikinaa lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista pohjaa noin vartti. Muista tarkkailla uunia ettei pohjan reunat pala.

Tämä siis se alkuperäinen pohjan ohje. Omalla kohdallani pastoin irtopohjavuoassa murotaikinaa ja laitoin täytteen siihen päälle pohjan jäähdyttyä.

3. Tee raparperihilloke kakun kypsyessä. Pane liivatelehdet kylmään veteen. Kuori raparperinvarret ja paloittele ne kattilaan. Lisää sokeri, vesi ja kardemumma. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta. Anna kiehua, kunnes raparperit ovat pehmenneet, noin 10 minuuttia. Mittaa 2 dl hilloketta kulhoon. Purista liivatteista vesi ja sekoita ne kulhossa olevaan hillokkeeseen. Anna jäähtyä.

4. Tee krokantti. Sulata voi kattilassa. Lisää muut ainekset ja anna kiehua noin 2-3 minuuttia. Levitä seos levyksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarkkaile krokantin kypsymistä, jotta levyn reunat eivät pääse palamaan. Ota krokantti uunista ja anna jäähtyä.

5. Irrota kakkupohja vuoasta ja leikkaa se 2 levyksi. Pese vuoka ja pingota uusi leivinpaperi sen pohjalle. Nosta alempi kakkuviipale vuokaan. Jos kakkupohja on hiukan kutistunut jäähtyessään, tee leivinpaperista hiukan kakkuvuokaa korkeammat suikaleet ja pyöräytä ne kakun reunoille tukemaan juustomassaa. Kiinnitä paperisuikaleiden päät toisiinsa vaikka klemmarilla.

6. Tee täyte, kun hilloke on jäähtynyt. Pane liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sekoita mascarponejuusto, sokeri ja kermalikööri kulhossa. Vaahdota kerma ja sekoita se juustoseokseen.
Voit käyttää liköörin 1/2 vanilijatangon siemenet tai noin 2 tl vanilijasokeria.

7. Purista liivatteista vesi ja sekoita 2 rkl kiehuvan kuumaa vettä joukkoon, niin että liivatteet sulavat. Sekoita liivate juustomassaan ohuena nauhana. Lisää raparperihilloke ja sekoita vain hiukan, jos haluat sen jäävän raidoiksi juustomassaan. Voit myös sekoittaa täytteen tasaiseksi.

8. Kaada täyte vuokaan. Nosta kakkupohjan yläpuoli juustomassan päälle. Peittele kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 3 tunniksi, mielellään yön yli.

9. Irrota kakku vuoasta ja vedä leivinpaperin avulla tarjoiluvadille. Tomusokeroi kakun pinta. Murustele krokantti. Voit laittaa krokanttimurun kakun pinnalle tai tarjota krokantin erillisestä astiasta annoksen päälle ripoteltavaksi.

Tässäpä teille ihana herkullinen kakku. Teen varmasti uudelleenkin ja ehkä erilaisia variaatioitakin sillä tämä helppo ja pidin todella tuosta krokanttikoristelusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Skriivaathan mielipiteesi ...