tiistai 10. syyskuuta 2013

Halászlé eli Unkarilainen kalakeitto

Vaiko vain gulassihenkistä keittoa kalalla ? Mä olen aina noudattanut hienoista varovaisuutta kutsuessani jotain omaa keitostani jollakin nimellä joka kuuluu jollekkin perinteikkäälle ruoalle ja joka on osa jonkin maan ruokakulttuuria. Sunnuntai aamuna teki kamalasti mieli gulassia lounaaksi mutta kesäinen kuuma sää taas sai mielen halajamaan jotain muuta. Tein kompromissin ja kehittelin mielessäni kalakeiton jossa on Gulassin piirteitä. Googlettelin hieman asiaa ja löytyikin Unkarilainen kalakeitto,  Halászlé. En tiedä kuinka paljon tämä nyt muistuttaa sitä oikeaa mutta ompa tässä ainakin Unkarilaisia vaikutteita. Niin ja hyvää se oli, taidampa tehdä tätä uudelleenkin meille arkiruoaksi tai ehkä vaikka pienemmässä koossa alkuruokana jollain illallisella.


 "Halászlé"

2 annosta

- 2 paprikaa
- 2 tomaattia
- 2 punasipulia
- öljyä
- voita
- 2-3 rkl paprikajauhetta
- chilijauhetta
- suolaa
- oreganoa
- 1/2 kanaliemikuutio
- 180-200 g lohta
- 1 valkosipulin kynsi
- mustapippruia
- sokeria
- pieni loraus sherry- tai punaviinietikkaa
- smetanaa tarjoiluun

1. Valmista ensin kahdesta tomaatista, yhdestä paprikasta sekä yhdestä punasipulista tahna. Aloita kalttaamalla tomaatit ja kuorimalla ne sekä poistamalla siemenet ja kuutioimalla tomaatin liha. 

Tomaatit kaltataan leikkaamalla niihin pieni ristiviilto päälle ja laittamalla ne muutamaksi minuutiksi kiehuvaan veteen ja sen jälkeen kylmään veteen jäähtymään. Nyt kuori irtoaa helposti. 


Pilko yksi paprika sekä punasipuli pieneksi. Pilko myös valkosipuli. Laita pannu kuumenemaan ja lisää siihen loraus öljyä sekä 1 rkl paprikajauhetta. Kuullota sipuleita ja paprikaa hetki pannulla paprikaöljyssä, lisää chilijauhetta pieni hyppysellinen, maun mukaan. Ota pannu pois liedeltä ja lisää kuutioitu tomaatti. Laita seos kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. 

2. Aloita keiton valmistaminen. Suikaloi toinen punasipuli sekä toinen paprika ohueksi suikaleeksi. Lisää kattilan pohjalle voita ja kun voi on sulanut lisää 2 rkl paprikajauhetta. Lisää kattilaan paprika ja punasipuli ja paista niitä kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää oregano sekä ihan pieni loraus etikkaa ja n. 5 dl vettä, liemikuution puolikas ja aiemmin valmistamasi paprikatahna.

3. Hetken keittämisen jälkeen maista ja mausta suolalla sekä hyppysellisellä parilla sokeria. Maistele.

3. Anna keiton kiehua hiljalleen ilman kantta noi 1/2 tuntia. Katsele välillä ettei keitto mene liikaa kasaan mutta tarkoitus on että maut tiivistyvät ja yhdistyvät. Vettä voi aina lisätä ja maistella sitten uudestaan kaipaako keitto jotain.

Valmistimme keiton niin että lohta ei laitettu ollenkaan keiton sekaan vaan se paahdettiin uunissa annospaloina. Tämä on hyvä tapa tarjota kalaa. Kala ei muhjuunnu keiton seassa ja sen kypsyyttä on helpompi hallita. 

4. Lämmitä uuni 250-275 asteeseen grillivastus päällä. Laita lohen annospalat vuokaan ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Laita lohet uuniin lähelle vastuksia, toinen tai kolmas taso ylhäältä. Paahda lohta noin 10 minuttia. Kurkkaa välillä lohen pintaa, sen on tarkoitus hieman "loimuuntua". 

5. Asettele syvälle laakealle lautaselle ensin keittoa. Paprikaa ja sipulia keskelle sekä lientä ympärille ja asettele lohen pala siihen päälle. Koristele annos smetanalla ja nauti !




Keitto on ihanan mausteinen tai lähinnä paprikainen, hieman etikkainen ja samalla makea. Loistavaa syysruokaa siis :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Skriivaathan mielipiteesi ...