maanantai 25. marraskuuta 2013

Se on joulu kohta

Saako jo fiilistellä ? Kohta on joulu ja tunnustaudun todella suureksi jouluihmiseksi. Ei mitään suuria juttuja, en järjestä isoja juhlia tai verhoa koko kämppää johonkin joulukrääsään. Muutamat kauniit ja hillityt jouluvalot, punkkuglögin ihana tuoksu, pari piparia ja ehkä jokunen joulutorttu + paljon kynttilöitä. Niistä mä saan sen ihanan joulufiiliksen ja rauhan mieleen.

Luntakaan en kaipaa, oikeastaan vihaan lunta ja hihkuin onnesta kun hesarista luin lauantaina että tänne pääkaupunkiimme sitä ei todennäköisesti saada kun vasta joskus tammikuussa ja kumpa ei saataisi silloinkaan. Väistämättä se kai kuitenkin tulee, pakko taas kestää. Okei, jouluaattona voisi olla hieman lunta jos on ihan pakko ja seuraavana aamuna se sitten sulaisi pois.

Aleksanterinkadun jouluvalot sytytettiin eilen ja paikalla oltiin apukokin kanssa kuten joka vuosi. Perinteeseen kuuluu myös lounas Sundmans Krogissa. Stadin kylmä viima pakotti hörppäämään alkuun kupposen Sundmanssin vaaleaa glögiä mikä oli yllätyksekseni oikein hyvää. Punainen on yleensä se ainoa mikä muhun uppoaa. Kalapöytä syötiin alkuun, kuten lähes aina ja tällä kertaa pääruoaksi savustettua palsternakkakeittoa ja pitkään haudutettua poronpotkaa. Loistava keitto ja tänään himassakin keiteltiin sitten palsternakkakeittoa. Se tosin juuripersiljan ja suppilovahveroiden kera. Hyvää sekin.

Kävin tänään ostamssa joululahjojakin, herkullisia sellaisia ;) Nyt lähinnä odottelen että pääsen tässä lähipäivinä paistamaan joulupipareita, tosin hieman erilaisia sellaisia. Mulla on tapana tehdä Espanjalaisista mantelikekseistä sellainen piparkakkumausteella ryyditetty versio mikä on ihan loistava ja jauhoton versio perinteisistä pipareista. Makeutus tulee hunajasta ja mulla onkin jemmassa purkki ravintolakoulu Perhon tuottamaa kaupunkimehiläisten hunajaa. Rakastan myös manteleita ja ne tekevät kaikesta hyvää.

Joulutorttujakin pitäsi paistaa, luumuhillo ja lehtitaikina odottaa tuolla valmiina sitä iltaa kun vuoden ensimmäiset tortut pääsee uuniin. Siihen kylkeen kuppi kuumaa punkkuglögiä ja sohvan nurkkaan nököttämään tuikku meren keskelle. Voisiko elämä olla parempaa ? 

Mikä teidän joulunodotuksessa on parasta ?

2 kommenttia:

  1. Oi että :) Mie paistoin kans jo ensimmäiset joulutortut ja lahjojakin oon jo paketoinu :D Laita tänne ohjetta sitten sinun pipareista, ne kuulostaa hyviltä.

    VastaaPoista

Skriivaathan mielipiteesi ...