keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Vasikka, punkku ja juuripersilja

Lihattomasta lokakuusta huolimatta paistettiin viime viikolla mojovat sunnuntaipihvit. Kyllä oli hyvää, ja tuli tarpeeseen. Ihminen tarvitsee lihaa ! Joku vegaani voi nyt olla tästä erimieltä mutta sorry, mun mielipide on tämä joskaan en myöskään dumaa toisten ajatuksia asiasta. Liha on hyvästä, kohtuudella. Aamen. Eilen pidin kuitenkin kasvisruokapäivän ja maanantaina mentiin taas kalalinjalla, ehkä pieni omatunnonkolkutus sitten kuitenkin.

Tein silloin aikanaan simpukoidenkeittoliemestä ja juuripersilijasta keiton. Paahdoin juuripersilijan ensin uunissa ja maistoin sitä sitten siinä välissä ennen liemen kanssa soseuttamista. Maku oli ihana, hauskan makea ja hieman sekoitus montaa eri juuresta. Porkkanaa, selleriä ja tietysti inahdus siinä on persilijaakin. 

Päätin tuolloin että tästä tehdään piakkoin lisuke jollekkin ja nyt se juuripersilja sitten pääsi vasikan entrecoteen ja punaviinikastikkeen kanssa samalla lautaselle. Oli kuulkaas aika loistavaa sapuskaa !


Pihvin paisto aina hieman jännittää monia, ei ehkä niitä jotka paistavat sen harmaaksi, sitkeäksi ja mauttomaksi mutta niitä jotka arvostavat hyvää lihaa ja sen epäonnistuminen on pienoinen isku vasten kasvoja ja iso suru makunystyröille.

Näin paistat vasikan entrecoteen meheväksi ja mediumiksi ja mitä siihen tarvitset :

- voita
- valkosipulia
- timjamia
- suolaa
- pippuria jos haluat, ei pakko

sekä foliota ja paistolämpömittarin. Niin ja tottakai sitä vasikkaa. Unohtamatta hyvää paistinpannua.

Ota liha hyvissä ajoi huoneenlämpöön !

Mäjäytä veitsenlappeella muutama valkosipulinkynsi rikki ja leikkaa timjamista kunnon nippu. Laita pannu kuumenemaan ja lisää siihen reilusti voita. Kun voi hiljenee ( pannulta ei siis enää kuulu ääntä ) lisää valkosipuli sekä timjami ja sekoittele hieman voissa. Siirrä ne sitten pannun sivuun. 

Suolaa ja pippuroi pihvit molemmin puolin ja laita pihvi/pihvit pannulle. Muista että pannu ei saa koskaan olla täysi lihasta vaan tyhjää tilaa pitää olla jotta pannu ei mene ihan kylmäksi ja lihan paistuminen ei alakkaan vaan se alkaa kiehumaan ja peli on menetetty.

Paista pihveihin molemmille puolille hyvä väri, ehkä noin vajaa pari minuuttia per puoli. Kallista pannua ja ala lusikoimaan kuumaa voita pihvien päälle. Lisää pannulle voita tarvittaessa. Pidä pannu koko ajan kallistettuna, kuuma voi kypsentää pihvit loppuun eikä kova suoralämpö pannun pohjasta. Pihvistä tulee mehevä.  Jatka tätä voivaahdolla kypsentämistä kunnes lihan sisälämpö on 45 astetta.

Laita pivi vetäytymään folioon, pidä mittari lihassa ja anna vetäytyä kunne lämpötila on 54 astetta. Nyt pihvi on valmis tarjoiltavaksi eikä taatusti ole kuivaa. Muista pihviin myös aina pieni pintasuola ennen tarjoilua.

Älä huuhdo pannua jossa pihvit paistoit, teet siihen kastikkeen!


Pikainen punaviinikastike pihveille:

Lisää pannulle kuutioitua sipulia, kuullota hetki ja lisää noin kaksi desiä punaviiniä. Keittele hetki ja maista. Lisää tarvittaessa kana- tai lihalientä, ehkä hieman sokeria ja/tai balsamicoa ja keittele kastiketta hieman kasaan. Siivilöi kastike ja tarjoile pihvin kanssa.


Ja entäpäs ne paahdetut juuripersiljat ? Helppoa kuin mikä. Persiljat paloitellaan, pyöritellään oliiviöljyssä ja suolassa sekä paahdetaan noin 250 asteisessa uunissa reilu puolituntia.

Sitten vaan herkutellaan !

6 kommenttia:

  1. No nyt puhutaan asiaa ;) Tää pitää näyttää tuolle ukkokullallekin. Sehän vetää pihvit jo pannulta, kun ei malta odottaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eipä niiden pihvien onneksi kauaa tarvitse siellä pannulla ollakkaan :D Hyvää safkaa kärsimättömälle. Nyt kokkaat joku ilta pihvi-illallisen herralle <3

      Poista
  2. No kylläpä oot herkut töräyttänyt ;) Juuripersilja on kyllä kovaa kamaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä tekis lähinnä mieli syödä vain juuripersiljaa, on se kova :D

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Samoin :D Pihveissä on se kumma juttu että vaikka ne on iisejä tehdä niitä tulee tehtyä kovin harvoin ja silloin ne on suurt herkkua.

      Poista

Skriivaathan mielipiteesi ...