perjantai 13. syyskuuta 2013

Mielettömän herkkullista ja vieläpä terveellistä, onko sellaista ?

No on ! Meidän perheessä on uusi rakkaus, oikein herkullinen sellainen. Varsinkin tällä hetkellä kyseinen ihanuus taitaa olla jossain sesongissa, on nimittäin niin makeaa ja mehukasta että ei paljoa irtokarkkipussi huuda nimeäsi tämän jälkeen. 


Kyseessä on niinkin tuttu kaveri kuin hunajameloni ! Tai tuttu ja tuttu, melko vieras se oli mulle. Olin aina kuvitellut että kaikki melonit on kamalia verensokerin nostajia ja nou nou listalla ehdottomasti. 

Hedelmiähän on hyvä syödä mutta jotkin niistä kannattaa kyllä oikeasti jättää herkkuhetkiin ja niiden terveellisempienkin kanssa kannattaa vähän jarrutella varsinkin jos laihduttaa tai elämäntyyli on hyvin passiivinen eikä sisällä mitään aktiviteetteja. Lisäksi siihen kuinka paljon voit hedelmiä mutustella vaikuttaa myös muut ruokailutottumukset kuten se kuinka paljon hiilareita tulee muusta ruoasta. Jos ruokavalio on pelkkää leipää, pastaa, perunaa, makeita herkkuja, limppareita sun muita ei hedelmiä kovin paljoa enää joukkoon mahdu ilman että se näkyy vyötäröllä. Hyvä jos mahtuu ollenkaan mutta puhutaan ihan yhdestä tai kahdesta hedelmästä per päivä. Jos taas ruokavaliosta on karsittu edellämainitut tai niitä on rajoitettu hedelmiä mahtuu ruolavalioon lähes rajaton määrä ja mitä aktiivisempi olet niin koko ajan vain lisää. 

Hedelmiä tosiaan on erilaisia ja pahimpia jenkkakahvojen kasvattajia niistä ovat viikuna, granaattiomena, mango, viinirypäleet ja ananas. Pienimmillään näissä on sokeria ananaksessa 11,6 g/ 100g ja pahimmillaan viikunassa 20g/100g ja muissa sitten siltä väliltä. Myös kuivatut hedelmät on paha paha asia mutta sen nyt jokainen varmasti ymmärtää.

Hunajameloni kuuluu sen sijaan siihen hedelmien sakkiin mitä on ihan ok popsia hyvällä omallatunnolla ja vaikka joka päivä. Tuo ihana aurinkoa muistuttava todella herkullisen makuinen hedelmä joka tällä hetkellä maksaakin Lidlissä ainoastaan alle 2 € kilo. Halpaa herkuttelua siis.Edullisen lisäksi se on myös kevyttä. Kaloreita hunajamelonissa on ainoastaan 23 kcal/100 g, sokereita 4,3 g ja sen vaikuts verensokeriin on erittäin alhainen. Laihduttajan ystävä siis ja miksei myös linjoistaan huolehtijan. Mä olen ainakin aivan rakastunut tähän kevyenä iltapalana tai jos herkkuhammasta kolottaa ja jotain jälkkäriä tekisi mieli. Lisäksi joskus jon on arvoinut syömisensä väärin ja nälkä yllättää kun on jo sängyssä käymässä nukkumaan voi tätä haukata piukkuisen suht hyvällä omallatunnolla. Muuten boikotoin täysin yösyömisiä mutta nälkä on nälkä ja jos se on kamala ei uni vaan tule.
Tämän herkun mun tietoisuuteen saattoi Kunto + lehti jokunen kuukausi sitten. Siinä oli listattu kymmenen hedelmää jotka ovat kevyitä ja helliä verensokerilla. Hunajameloni komeili ykkösenä, hyvänä kakkosena tuli vadelma ja kolmosena cantaloupenmeloni. Muita listalla olevia oli mansikka, omena, aprikoosi, greippi, mustikka ja päärynä. Pahikset mainitsinkin jo tuolla aiemmin.

Hunajameloni tuli meillä kyllä jäädäkseen ja meidän jääkaapista löytyy nykyään aina tuo iloisen keltainen mötikkä. Lähinnä syödään sitä pelkilteen ja mun iltapalana on nyt usein ollut Kreikkalaiseen jugurttiin värkätty dippi, porkkanatikut ja jälkkäriksi sitten hunajamelonia. Tuo rakas apukokki sitten taas syö salin jälkeisen maitorahkansa hunamelonin kera jos mehukeitto on päässyt loppumaan. Ehkä kerran ollaan tehty salaattiakin missä meillä melonia oli mutta lähinnä ne menee ihan pelkilteen koska se vaan on niin HYVÄÄ ! Ihanaa, sallittua herkuttelua vaikka jokaiseen päivään :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Skriivaathan mielipiteesi ...